.

.

Archive for 2012

Nota untuk GAZA


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum warahmatullah..

Semoga kebaikan dan ketenangan milik kita semua, InshaaAllah.. Alahmdulillah hari ini mencuri sedikit masa untuk mencoret sesuatu setelah lama hanyut dalam dilema sendiri :-)  Mari kita sama-sama mohon pada Allah agar sentiasa diberi hidayah dan perlindungan menjalani liku-liku kehidupan. Hidup ini mencabar bukan? tetapi saudara kita di Palestin? saya cuba untuk berdiaolog sendirian..ya Allah besarnya ujian mereka, hidup mereka lebih mencabar apalah sangat jika dibandingkan dengan kami di sini.Mari muhasabah diri kita..

Inilah selemah-lemah iman yang kami pertahankan. 

Disini.. masih ada lagi yang tidak puas melayan nafsunya..
Makan minum seperti tidak pernah cukup,
hidup seolah-olah diberi hanya untuk bercinta,
bebas menjajah hati kebanyakan daripada kita, 
lebih suka " dating" ditemani syaitan laknatullah,
bahagia dalam bercinta kononya, walhal hari-hari mengumpul dosa!
kalau dikejar dunia ,memang kita tidak akan pernah puas sampailah hembusan nafas terakhir. Beringat-ingatlah..



Ya Allah janganlah palingkan hati-hati setelah Engkau berikan kami Hidayah~

Entah kenapa aku semakin sensitif dengan perkataan "couple" 
terbawa-bawa oleh perasaan sendiri, Astagfirullahalazim...
fikir PALESTIN VS kisah cintan cintun di disini.
"Do you know what i'm trying to say"??? Huhh.. it's really bad feeling.
positive thinking BERLINDA IBRAHIM.

Mungkin sebab apa yang aku lihat dan dengar disini. semuanya tentang keruntuhan akhlak dan rosaknya iman saudara-saudaraku sendiri. Malu pada diri sendiri :'( 
semoga kita menjadi hamba yang taat dan sentiasa bermuhasabah dengan kelemahan diri sendiri.  Maka bertuahlah sesiapa mereka yang sentiasa berdamping dengan orang-orang soleh~

Apalah fikir mereka? saudara kita di palestine jikalau mereka tahu hakikat sebenar rakyat malaysia yang diagung2kan di sana? Mungkin bukan semua.. tapi yang ada pun hanya sedikit.

Ya Allah iman kami tidak setimpal iman hamba Mu di Palestin,
Bantulah kami untuk tetap dalam ISLAM yang sempurna,
Berikan kekuatan dan kemenenangan kepada saudara-saudara kami di PALESTIN.
Bantulah kami yang telah leka dalam dunia sendiri, bangkitkan semangat juang kami seperti mana tentera -tentera Mu di Gaza. Semoga kami sedar dan menghargai kebahagian dan keamanan pada hari ini~ Amin ya Rabb

Nota senja~


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum warahmatullah & Salam hormat..

Semoga kita semua sihat-sihat hendaknya ^_^ Alhamdulillah kembali mencerna minda di blog usang lagi~ ok untuk nota kali ini.. terima diri kita apa adanya, baik buruk macam mana pun itulah diri kita yang mana "diri" kita inilah yang memberi warna warni kehidupan kepada keluarga, teman-teman dan semua orang disekeliling kita :-) Apa yang paling penting kita mesti terus berusaha untuk memperbaiki diri dari masa ke semasa terutamanya di sisi Allah, sebab saya yakin jika kita cuba terbaik untuk Dia, pasti ianya tebaik untuk semua. InsyaAllah..

Memberi semangat kepada diri ini agar terus berusaha! Jangan mengalah! walaupun diri ini banyak cacat celahnya, tapi... dengan kecacatan dan segala kekurangan inilah yang selalu menjadi pembakar semangat untuk kita terus berusaha memperbaiki diri dan semakin dekat dengan Nya iya kan ? :-) so you are not alone!!


Kita tidak tahu apa ujian yang mendatang, oleh itu persiapkan diri dengan bekalan tabah dan kekuatan supaya tidak jatuh dan mudah melatah~ :-) perli diri sendiri sebenarnya...MasyaAllah, pejam celik pejam celik kita sudah berada di bulan November, ada sebulan lebih lagi untuk meninggalkan 2012.huhuu~ cepat sungguh masa berlalu..semoga kita terus istiqomah dalam berbuat kebaikan .Amin ya Rabb ..buangkan yang keruh ambil yang jernih.

Buangkan segala masalah dalam kotak fikiran, kita cari pula input-input baru untuk menjernihkan hati dan minda kita supaya jiwa kita dapat keluar dari segala masalah dan mampu berfikir secara waras! InsyaAllah ketenangan itu pasti ada..semua orang berhak bahagia, yang pastinya bahagia dengan redha Allah itu lebih sempurna! Nah.. apa lagi JOM MUHASABAH.

Oh ya~ sebelum terlupa.. terima kasih kepada semua SAHABAT baru blog usang ni, saya sangat berbesar hati menerima kunjungan anda semua. Walau blog ini tak sehebat mana, se "best" blog-blog yang lain , yang penting kita semua keluarga blogger Malaysia..Semangat Jo!!  :-D mari sebarkan momentum kebahagian.. pinjam trade mark  Presiden MPP.hehee~

Jumpa lagi.. Semoga kita didalam kalangan hamba-hamba yang beriman! 

Wassalam 

saya Blogger~


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum warahmatullah & Salam hormat :)

Greeting ala-ala tv3 :-D semoga kita semua sentiasa dalam lindungan Nya, dan menjadi hamba yang bertaqwa, Amin~ selamat datang ke blog usang ku yang tidak seberapa ni, tadi sempat blogwalking jenguk-jenguk dan baca entri para blogger yang hebat2 belaka, bak kata orang Blogger sekarang tumbuh bak cendawan dengan macam-macam gaya!

Tengok blog orang lain macam best saja kan,header pun cantik-cantik belaka, comel, dan ada daya tarikan tersendiri, iyalah..kamu kan semua hebat-hebat belaka. Blogger tegar lah katakan :-)  Hurmmm.. teringin juga mahu touch up blog usang ku ni, tapi ada saja komitmen lain yang menunggu. Tidak sangka pejam celik,pejam celik saya sudah pun 2tahun dalam dunia blog. ada juga lah serba sedikit menambah ilmu pengetahuan yang sedia ada, jadi kamu bila lagi? jangan kasi lama! 


URL blog pun entah apa-apa kan, nama  blog ni pun tercipta secara tidak sengaja "anabashair" belajar gunakan bahasa arab konon tapi gagal! :-D  "ala..bantai jak,yang penting aku ada blog" itu fikirku dulu.. Manager saya yang baik hati ajar blog ni semua, tidak tahu apa benda pun pasal blog ni, tapi disebabkan kerja kami yang selalu santai, ada lah juga peluang berblogging. sekarang blog ini jugalah menjadi teman dunia maya ku hehe~
ada juga yang sudi jadi sahabat blog usang ku ni, TERIMA KASIH FOLLOWER!! 

Eh, lebih-lebih pulak merapu kan.. syok sendiri :-D bukan bah.. saja mahu bangkitkan semangat untuk berblogging semula, agar lebih istiqomah gitu..menyebar dan berkongsi ilmu disini, tidak rugi pun, yang penting kita tahu memanfaatkannya. Attitude sangat penting untuk menjadikan kita seorang blogger yang berjaya! yeah..!! selamat berblogging semua..yang sudah hebat kita perhebatkan lagi! 

Mohon tunjuk ajar daripada sifu2 blogger :-) memberi komen dan teguran yang membina hati dan minda..cewaahhh

Ayuh! sebarkan bahagia dan dakwah ^_^  


Kitab Cinta kita~


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum warahmatullah~ 

Cuba menyampaikan, peringatan untuk diri sendiri dan kita semua... al-Quran , menyebutnya saja diri ini terasa lemah. Menghayati baris-baris ayatnya boleh meruntun jiwa, terasa bahagia dengannya, tenang dibuatnya.itu rahsia bagi orang yang mendampinginya, bukan semua orang merasa, hanya mereka yang terpilih! tidak percaya? boleh cuba! kalau susah, usaha sehinnga kita boleh menangis sendirian dengan perasaan yang tidak boleh digambarkan. Bangga sangat dengan orang-orang yang sangat dekat hatinya dengan kitab cinta Allah seperti anda ^_^ Doakan kami yang sedang berusaha ya!

Menepis rasa tidak layak, ilmu ku cuma sedikit, lagi sedikit jika digambarkan dengan ayat "sedikit" itu sendiri!  daripada bermonolog sendirian , mari sebarkan bahagia ..ketenangan bersamanya iaitu kitab cinta Allah al-Quran :-)

Sedang mencari ayat-ayat cinta untuk didikan jiwa? hah..inilah "ayat-ayat" cinta yang sepatutnya kita kaji dan pelajari. Dia tidak pernah bagi kita hampa. cuma kita saja yang suka bersangka sebaliknya. seolah-olah al-Quran itu satu "kitab" untuk orang yang perlukannya sahaja!walhal Kitab cinta ini untuk kita semua tanpa mengira sesiapa atau status dan agama sekalipun. para ilmuan pun ada mengatakan inilah kitab yang paling Universial di alam semesta. dan lebih mudah kalau kita ada tafsir al-Quran sendiri.


Rasanya tidak perlu untuk beritahu kelebihan, kekuatan, keajaiban dan banyak lagi yang ada dalam al-Quran. apalagi kalau kita mahukan bukti. Huh..seakan-akan tidak percaya pada Tuhan sendiri. sehingga mempersoalkan sedemikian rupa bukan? aduh.. emosi juga kalau berjumpa dengan orang yang buat-buat tidak faham kan? :-D  ada orang lebih layak dan arif lagi bijaksana untuk menjelaskannya, banyak kaedah dan cara untuk mencari dan mengetahui semua ni, yang pentingnya usaha..aja2x figthing! 

Last but not least ..

Peringatan :
Untuk diri saya dan kita semua melalui ayat-ayat cinta Nya. Mari hayati..ketegasan dalam ayat ini menyedarkan saya tentang sesuatu ..


Katakanlah ( Wahai Muhammad ) : "Jika bapa-bapa kamu,dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluaga kamu, dan harta benda yang kamu usahakan, dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah termpat tinggal yang kamu sukai - ( jika semuanya itu ) menjadi perkara-perkara yang kamu cintai lebih daripada Allah dan Rasul-Nya dan (daripadanya) berjihad untuk agama-Nya, maka tungguhlah sehingga Allah mendatangkan keputusan-Nya (azab seksa-Nya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka). 

Surah At-Taubah 9:24


Kehidupan ini Indah~


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum warahmatullah ~


^_^ Kembali bersuah ..walaupun tidak nampak muka :-) 
Alhamdulillah segala puji bagi Allah yang Tercinta,yang selalu Terbaik untuk kita, Penawar segala duka lara ..so sweet, Allah is the Best Ever!

Berkongsi saat-saat indah kehidupan yang membahagiakan jiwa, walaupun tidak semua faham "kehidupan" itu sebenarnya macam mana, bagaimana, sendiri mahu ingat ya! berfikir secara positif;-) terasa syok sendiri lah pulak..alaa Blogger memang selalu ada perasaan begitu. :-D 


Merenung dan menyelami kehidupan sendiri memang banyak perkara yang dilalui,mengharungi saat-saat kesusahan,kemiskinan,kepayahan,kekecewaan, apabila difikirkan balik unexpected!Jatuh bangun kita Allah tetap bersama dan segalanya diluar kawalan. Apa lagi kalau kita cuba memahami kehidupan orang lain, pendek akal dibuatnya!

Dan sekarang? Bersyukurlah..Alhamdulilah3x, Allah permudahkan segalannya dan diberi kehidupan penuh hikmah.Dalam masa yang sama mengajar dan mendidik kita untuk lebih tabah dan kuat untuk mengorak langkah seterusnya. 

 Walaupun ujian tidak pernah sepi dalam kehidupan kita seharian, tetapi Allah tetap bagi bahagia dipenghujung jalan. Indah bukan? :-) Bagaimana pun bentuk kehidupan yang kita jalani, pastinya semua orang berpeluang dan layak untuk merasa bahagia dan gembira. 
saya cuba untuk menyampaikan rasa bahagia ini, Huh..tapi ku akui, saya belum cukup bagus untuk menulis :-) menterjemah emosi disini memang susah! apa-apa pun jangan pernah putus asa! chayoookk..!!

Semoga Allah permudahkan urusan dan tunjukkan jalan. Aminn 

Harapan ~


posted by BERLINDA IBRAHIM

2 comments

Assalammualaikum warahmatullah ..

Alhamdulillah, bertemu kembali semoga kita semua sentiasa dalam hidayah dan rahmat Allah. Tiada yang lebih penting melainkan keberkatan dan keredhaan daripada Nya. Apa yang terbaik segalanya dari Allah apalagi yang kita rasa sempurna,dan setiap apa yang menyakitkan atau menguji kita itu semua adalah kasih sayang daripada Allah. bersangka baiklah..InsyaAllah, Allah lebih Tahu mentarbiah hati dan jiwa-jiwa hamba Nya.

Walaupun sudah tidak bergiat aktif dalam dunia Blog, yang kononnya sibuk walhal sentiasa mencari kesibukan diri :-D. al maklumlah bercuti 3bulan di rumah,menjadi suri rumah sepanjang masa. Huh..boleh tahan juga penatnya, walaupun rutin nampak sama saja ,tapi cabaran tu tetap ada. Waktu bekerja sentiasa berjalan mengikut keperluan. hehee~ orang cakap " Practice make's perfect ! Hidup ni memang perlukan cabaran. tak begitu kawan2? ;-) 

Intro punyalah panjang :-) bercakap soal HARAPAN, siapa yang tiada harapan dalam dunia ni. setiap orang ada harapan masing-masing, kalau cita-cita pulak? lagi tinggi lah, maksudnya komitmen lebih tinggi berbanding "harapan", tapi nampak macam sama saja kan. Cita-cita vs Harapan. ada beza tu ..terpulang kepada diri sendiri bagaimana untuk menilai semua itu.


Harapan untuk diri sendiri, keluarga,agama, bangsa dan negara! wahh...semangat pulak tengah-tengah malam ni. harapan itu tetap ada tersemat dalam diri kita dari sekecil-kecil harapan sampailah sebesar-besar harapan. tidak lupa juga untuk harapan "Mati yang bermakna" :') anda sudah sedia? harapan itu hancur lebur begitu saja...bila cakap soal mati,kenapa? Komitmen untuk "mati bermakna" sangat kurang kan. 

Dipanjangkan cerita, soal hati dan perasaan. harapan itu dekat sekali dengan hati kita, walaupun saya kurang arif lagi kurang bijaksana. hanya bercerita dan berkongsi melalaui pengalaman dan pengamatan mata hati dan akal yang ada. besar maknanya..HARAPAN itu, walaupun nampak 'tiada' pada mata dan pendengaran kita. 

Harapan inilah banyak buat orang kecewa, ALLAH lagi kecewa... 
" aku hantar kamu sekolah tinggi-tinggi supaya kamu jadi orang berguna kelak" itu selalu pesan ayah..." aku buat semua ini sebab aku percayakan kamu" itu pun harapan juga.." walau apa-pun kita tidak akan berpisah" siapa kita untuk menetukannya.." semoga aku mati dalam kalangan orang-orang yang beriman"  InsyaAllah sematkan dalam hati,Allah Maha Teliti dalam apa pun perkara. 





Gembira:)


posted by BERLINDA IBRAHIM

2 comments

Assalammualaikum warahmatullah


I'm back :) blog usangku bertambah lagi usang terbiar macam tu saja, tanpa sebarang pengisian dan perkongsian. tiada idea, dengan emosi yang tidak tentu arah urusan dunia yang tidak pernah ada hentinya. rindu sangat 'blogging'. 

Biarlah syok sendiri:-D yang pasti kita semua "HAPPY". Ramadan berlalu , syawal pun beransur pulang , aisehh.. ayat!! banyak sangat idea di kepala ni sampai susah nak mengarang mana satu. hehee~ selalu buka blog , tapi setiap kali nak tulis sesuatu, 'tergantung' begitu saja.

Cuti semester hampir 3bulan dan tinggal seminggu lagi untuk menghabiskan cuti. sepanjang cuti jadi suri rumah sepanjang masa, nampak mudah tapi mencabar emosi. itulah hakikatnya..walau apa pun kita kena bersangka baik, dan berfikir secara positif. InsyaAllah semuanya akan dipermudahkan. Allah yang Tahu apa yang terbaik untuk kita. 

Sesiapa pun yang menyakiti kita, kita cuba dan usaha untuk redha.Mungkin kita tidak boleh mengubah mereka tapi diri kita boleh berubah. Memang bukan mudah tetapi kita boleh belajar dari bawah, sekecil mana pun usaha kita ianya sudah cukup untuk memulakan satu titik perubahan yang positif dalam diri sendiri ^_^ 

" Percaya pada diri mu"

Sebarkan kegembiraan dan saling mengingati 






Semalam dan Sekarang ~


posted by BERLINDA IBRAHIM

2 comments

Assalammualaikum wbt..


Alhamdulillah ...masih bernafas dan bernyawa lagi kita ya ^_^ 
Semoga dipermudahkan segala urusan dan usaha kita, Amin


Selawat dan salam rindu ya Rasullah


Comel kan ? :) memberi seribu makna 

Entri pun belum buat, oleh kerana suka sangat Blogging mahu juga berkongsi sesuatu disini.
setelah beberapa kurun ..wooahh! baru berpeluang Qiam berjemaah di masjid ^_^
bersama roomate  yang tersayang hehee~ .. jadi AJK yang tak bertauliah, sedikit sebanyak memberi pengalaman kepada kami. yang kelihatan selalu Blurr :D 


Luangkan masa dengan sesuatu yang sangat bermanfaat untuk JIWA , Alhamdulillah bersama dengan teman serumah, mengeratkan lagi ukhwah sedia ada...berkepit macam budak kecik, ke hulu ke hilir sama2, lucu jugalah :-D Almaklumlah..merendah diri sangat konon! :-D ramai juga yang datang, termasuk budak2 sekolah, golongan VIP,ustaz ustazah ..tidak ketinggalan geng surau yang selalu menyerlah dalam majlis ilmu dimana2  ^_^ Sehati sejiwa ~


Banyak post yang 'tertunda' oleh kerana emosi yang tak tentu arah huhuu~ 
sekarang musim2 cuti peperiksaan. nak buat countdown  pun dah terlambar, semester ni terasa masa sangat singkat. memang pun! :-) berdebar-debar juga.."boleh kah aku ni "?? soalan itu selalu berada di kotak fikiran ..lantas dengan spontannya , study woiii!!!


Disiplin untuk belajar dengan BERKUALI terasa sukar untuk dicapai, kelemahan yang sangat-sangat merugikan  diri sendiri , walaupun tahu baik buruknya nanti. Untuk membangkitkan lagi semangat belajar.ceahhh:-D ku pujuk diri ini duduk di meja belajar,ambil mood lah katakan kalau tidak "penyakit malas" tu terus-terusan melanda ..kalau mood tu tidak sampai-sampai juga?? silalah baca buku-buku motivasi yang ada :-) bukan main pulun lagi beli buku motivasi guna baucer 1Malaysia! hehee~ novel pun tidak pernah habis baca. 


Oleh itu, sedarlah wahai diri yang duduk depan laptop ni , sudah-sudahlah tu Blogging ! hehee~ 


Refresh mood~ 


Bersyukurlah kita untuk hari ini dan selamanya ~ i like that word ~ ^_^ 
( copy paste daripada pengacara program di masjid semalam ) 


Wallahualam














Segalanya Milik MU


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments



Kau yang menciptakan cinta
Dan Kau jua yang menghampar bahagia
Di ribaanMu terhimpun harapan
Impian tulus setiap insan

Kau yang mengutuskan duka
Dan Engkaulah yang mengirimkan hampa
Namun padaMu jua diadukan
Merabahkan keresahan dan tangisan

Aku tahu inilah kasihMu
Aku tahu inilah cintaMu
Dan ku tahu tiap yang terbaik untukku
Tak semuanya yang ku mahu...

Di celah hangat nafas yang terhela
Ada dingin saat menyeru (menyebut) namaMu
Terarah segala ronta dan rasa
Pada damainya dakapanMu...

Aku tahu inilah kasihMu
Aku tahu inilah cintaMu
Dan ku tahu di segenap ruang rasaku
Telah Kau titipkan kekuantan
Oh Tuhan...

By : Lirik lagu - Mestica 


Nota Hikmah bersaudara


posted by BERLINDA IBRAHIM on , ,

No comments

Assalammualaikum wbt & Salam sejahtera 

Bertemu lagi kita ..ceah, pagi-pagi lagi blogging.lepas subuh tadi terus pergi cuci kain boleh tahan jugalah banyaknya. then sekarang tengah tunggu maggi masak..maggi kari + telur untuk breakfast :-D perghhhh...always maggi kalau sudah namanya budak Hostel memang tidak sah kalau tiada maggi.tidak kisahlah maggi brand apa pun yang penting versi maggi jugalah huhuu..~ intro yang merepek :-D 

Sejak kebelakangan saya  kerap berhubung dengan seorang sahabat baru, nak dikatakan rapat tidak jugalah cuma sejak "kewujudannya'' dia membawa seribu hikmah yang tidak terhitung rasanya. Soal jodoh dan pertemuan kita tidak tahu percaturan Allah..baik atau buruk sukar dijangka dan belum tentu juga kita boleh bersedia fizikal dan mental sebab itu dinamakan Ujian. Tapi bagi ISLAM agama yang cukup sempurna ini baik dari segi Internal mahupun External .pastinya Allah memberi kita panduan yang tidak tidak pernah kurang cuma mungkin perlu berusaha untuk mencarinya bukan? itu bagi pendapat saya yang cetek ilmunya.

Tentang hidup beragama, terus terang saya katakan. untuk faham ISLAM itu secara menyeluruh ianya agak sukar dan perlunya usaha yang berterusan.Ok ..cuba bayangkan **** orang yang sudah belajar tinggi rendah macam kita ini merasakan 'kesukaran' untuk FAHAMI ISLAM atau agama sendiri apatah lagi orang-orang yang tidak punya peluang untuk menuntut ilmu sejak kecil?? MasyaAllah besarnya hikmah yang tersembunyi.Setinggi mana pun ilmu yang kita ada baik ilmu dunia ataupun akhirat konsep ilmu itu masih cukup luas disisiNya. Dengan rasa rendah diri, kita tidak perlulah berbangga dengan ilmu yang kita ada sekarang, kalau nak difikirkan banyak lagi kita tidak tahu. cuma tidak mahu ambil tahu, almaklumlah sekarang macam-macam bidang dan kepakaran.Bah..boleh tahan juga mengayat begini panjang, buat esei payah pulak :-D mungkin sebab tiada "skema"nya kan..hehee~ 

Tidak tahu membaca dan menulis?? zaman sekarang memang jarang sangat kita jumpa orang sebegini. kiranya bertuah jugalah sesiapa yang jumpa orang-orang yang 'terpilih' ini. kita yang celik ilmu pun boleh tersasar daripada fahaman ISLAM atau agama yang lainnya. apalagi seseorang yang 'buta huruf' dengan bahasa kasarnya. Dengan ilmu saya yang sangat terbatas, saya cuba untuk membantu sahabat ini mengenal ALLAH dan ISLAM itu sendiri dalam masa yang sama kami belajar dan explore sama-sama melalui sumber-sumber yang ada. saya pun bukanya pandai sangat huhuu~ tiada background pendidikan agama secara formal kecuali belajar subjek teras sekolah sejak sekolah rendah "Pendidikan islam". 

Subahanallah, seorang 'tomboy' nekad untuk berubah walaupun agak "drastik" tapi dia begitu tabah menghadapi sentimen-sentimen negatif daripada orang-orang sekelilingnya. ujian juga buat kami dituduh dengan bermacam-macam versi .kentalkan jiwa sahaja! setiap orang pastinya ada kisah silam masing-masing dan kita berhak untuk mengubahnya untuk menjadi lebih baik. Berusaha untuk menerima dengan hati yang terbuka, baik buruk orang yang berada disekeliling kita..walaupun saya ni jenis 'beremosi' sedikit tapi Alhamdulillah saya punya sahabat-sahabat yang hebat-hebat juga :-) terima kasih semua. menjadi tulang belakang saya selama ini. kalau tidak sudah lama give up! 

Belajar menulis dan membaca. bukan semudah ABC :-D bersabar mengajar macam ajar budak tadika. hehee~ InsyaAllah dengan kesungguhan yang dia 'sembunyikan' harap dipermudahkan untuk itu. kita doa sama-sama ya ^_^ satu benda yang buat saya rasa kagum sangat-sangat , sifatnya yang sangat pemurah dan mudah memberi. kadang gelagatnya buat saya rasa lucu, ada juga orang macam dia dunia ni ( mestilah ada bah kan :-D ) cuma jarang jumpa, golongan minoriti ..hehee~ bagi dia , duit bukan segalanya, iya memang kita selalu dengar ayat ini tapi bukan semua orang begitu fikirannya.orang kata semua pun perlukan duit macamlah rezeki tu kita yang control :-D (perli diri sendiri nampak!). tapi dia tidak..kalau ada orang minta tolong jarang dia cakap tidak! walaupun ada juga sisi negatifnya tapi positif itu yang kita mahu bukan? :-) semoga terus diberikan kekuatan.


Bersabarlah..walaupun dia lebih tua daripada saya. kematangan masih dalam proses macam saya jugalah :-D tapi perangai dia  memang jarang kita 'ada'.Itu yang membuatkan orang suka berkawan dengannya. walaupun hanya untuk mengambil kesempatan! diatas kebaikannya.kadang saya yang sendiri emosi .tapi kita tetap 'berbeza'. banyak perkara yang saya belajar biarlah kekurangan dan kelemahan itu menjadi titik tolak perubahan kita untuk menjadi lebih baik. walaupun dia 'buta huruf' tetapi tidak 'Buta hatinya". kadang dia bertindak luar jangkaan sememangnya berhikmah pada saya. banyak lagi kisahnya yang boleh dijadikan ikhtibar untuk kita yang hidup "normal" ni. sekadar ini sahaja dahulu.. lain hari boleh update cerita lagi. 

Sebenarnya semua orang mahu berubah, mahu jadi baik, soleh dan solehah. Mata, telinga dan rasa!! semua sudah "nampak" hikmah yang Allah bagi!! cumanya kita ni susah mahu "bergerak" untuk itu! beritndak kearah itu sangat kurang, komitmen hanya fokus pada duniawi semata-mata. sendiri mau ingatlah!! untuk diri saya yang mudah leka!
ya Allah lemahnya hambaMu , sesungguhnya hidayah itu milik Mu..Celikkanlah mata hati kami ya Allah .Aminn..
masalah yang menimpa emosi dan hati kita sekarang hanya ujian yang sangat-sangat kecil. Tapi kadang boleh bertindak luar kawalan ,bertindak mengikut emosi dan perasaan.Ampunilah dosa-dosa kami. Hati ku fragile...Huhuu

Maafkan saya selalu membuat hati orang terasa sebab ego dan perasaan marah selalu berkuasa. makanya hati kita belum cukup "ubat" dan perlu dijaga "kesihatannya.Banyak budi yang ditabur tapi mudah lebur hanya kerana iman belum subur :-) 

Wallahualam




Notaku


posted by BERLINDA IBRAHIM

2 comments

Assalammualaikum wbt




Sesak dalam masa sendiri..tidak tahu sibuk untuk dunia atau perjuangan untuk hari-hari kemudian ? kadang kalau rutin harian kita tidak berubah itu yang membuatkan kita rasa boring dan pandai mengeluh. iyalah buat benda yang sama setiap hari siapa tidak bosan kan? melainkan orang itu pandai mendidik hatinya..buat sesuatu aktiviti yang lebih bermanfaat didalam kelapangan masa yang ada :-) selain daripada  aktiviti "facebooking" ..


" What's on your mind? " ayat inilah yang membuatkan kita selalu jadi mangsa "Wall" sendiri kan? merapu macam-macam, meluah tanpa rasa segan silu  apabila bercakap dengan orang yang "dihadapan". wahh..buat status gempak lah katakan, untuk mendapat "like" sebanyak yang mungkin ,dana-dana dosa berterusan..dari sisi positifnya memang kagum sangat dengan orang yang istiqomah dalam menyampaikan 'aya-ayat' , tazkirah, kata-kata nasihat.itulah sebaik-baiknya..biar kita selalu berpesan-pesan antara satu sama lain. Tapi yang buat rasa aku selalu rasa 'panas' ayat-ayat politikus, tiada henti menunding jari siapa betul siapa salah! kita pun yang membaca tidak boleh menilai sebelah pihak sahaja, itu tidak adil namanya.. biasalah kan setiap hari ada saja berbalahan, ketidakpuashatian, begini begitu dan bagaimana ..huhuuu~ tekanan sendiri.


Tapi apa Dr.M bilang (cakap) :-D semasa syarahannya di UMS, dimana-mana pun "kita tidak akan lari daripada sekumpulan kecil atau besar manusia yang tidak pernah puas hatinya " paling aku suka ayat Dr.M " Kalau melayu mudah lupa jangan pula orang sabah terikut sama" sepangjang ucapannya memang banyak sangat berkias, perli pun ada..tapi tak tahulah siapa yang diperlinya :-D sebagai seorang pemikir dan bekas pemimpin dia memang layak untuk dihormati bukan sebaliknya.walaupun hakikatnya kita ni suka mengkritik itu ini, aku pernah terbaca status FB sewaktu hangatnya isu BERSIH 3.0. "sudah layak kah kita mendapat pemimpin yang 'maksum' sedangkan diri kita/rakyat suka memberontak tanpa kewarasan fikiran". betullah kan, dengan 'rupa' kita yang susah sangat mahu bersyukur ni..minta lagi lebih-lebih!! titik-titik persamaan semakin berubah mengikut perdearan masa,almaklumlah ..orang sekarang bukan boleh 'dikelentong' lagi, belajar tinggi-tinggi sudah konon:-) permintaan pun harus tinggi ..hehee~


Eh..buat kontrovesi sendiri pulak..hahaa :-D rilek bah ..biasalah dunia ni, macam-macam ada..pandai-pandai kita bawa diri, emosi dan kewarasan fikiran untuk bertindak dengan lebih baik tanpa ada kemurkaan ALLAH. Jaga si "IMAN" baik-baik itulah satu-satunya kunci kita ada, yang membawa kemana arah tuju hidup sebenarnya.hurmmmm...ayat:-D


Pengaruh persekitaran memang banyak, tapi apa yang penting kita cuba berusaha untuk mencari teman-teman 'sepermainan' yang baik-baik. yang soleh solehah lagi baik! hehee..tapi bukan bermakna kita mengabaikan rakan-rakan yang ada, jangan pilih bulu sangat.berkawan biar seribu bercinta biar satu ..wahhh! :-D walaupun bukan semua orang 'boleh' menerima kekurangan dan kelemahan orang lain ..tapi bagi akulah kan :-) ceahh..inilah cara terbaik kita belajar tentang kehidupan, berinteraksi dengan manusia yang penuh drama ^__^ ( memujuk hati yang telah dikecewa) huhuuu~..


Last but not least.."TEGUHKAN IMANMU" :-) 


Wallahualam..

Nota Cinta ^_^


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments


Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Alhamdulilah Alhamdulilah Alhamdulillah ..Huh sehari telah berlalu, sayangnya Allah dengan kita sangat-sangat kan ? :') 
segala-galanya free or charge (FOC), kita ni kalau soal ''percuma'' semuanya suka ..Tapi bersyukurnya kurang.
kan dah hari-hari dapat free dari Allah! semuanya Dia bagi..sendiri mahu ingat lah kan :-)



Cinta..Cinta ..Cinta...semangat cinta ..huhuu ~
Terasa jangkal pulak bila bercakap soal cinta,jesteru diri ini pun belum mengenal dan fasih soal cinta sebenarnya.Tidak kesahlah tentang cinta apa-apa pun..dengan ilmu yang sangat terbatas ni, malu juga berbicara tentang cinta adakah bahagia,gembira, kecewa dan bermacam lagi yang telah digambarkan oleh keadaan sekeliling kita.kadang rasa lucu ,sedih pun ada mendengar kisah-kisah cinta kawan-kawan yang lain.Emosi sendiri pun pernah juga..itulah kan manusia, "emosinya" tidak pernah ketinggalan. 



Sesuatu yang menyakinkan saya, apa-apa pun berlaku disekeliling kita sama ada baik buruk tentang cinta semuanya pasti berhikmah, dan terpulang kepada seseorang itu mentafsir 'cintanya' bagaimana rupa? setiap orang pun ada pendapat dan pengalaman masing-masing, makanya setiap orang ada hak untuk berkongsi.Bagaimana menggambarkan cinta itu terpulang kepada empunya diri, positif atau negatif. 



Dimana mencari cinta ? itu pun rasanya tak perlu tanya orang lain, kena tanya diri sendiri dahulu. Rujuk itu perlu   kerana apa-apa pun kita kena cari dengan ilmu..jangan sampai sesat sudah! bab-bab rujukan ni penting juga, biarlah berhemah dan berhikmah ..aisehhh, macam pandai sangat.tiada niat mahu bajet diri bagus..huhuu~ moga jauh dari sifat-sifat Mazmumah! 



Apa yang sebenarnya saya ingin sampaikan ni? mengayat punya panjang ...Astagfirullah,beringat-ingat nak !senang cerita, sekarang topik hot  yang selalu ditanya, termasuklah mendengar kisah-kisah suka duka teman-teman ku yang tersayang..siapa tiada kaitan dengan cinta kan? i'ts playing around us..everywhere!:-D ia membuatkan kita sendiri tertanya-tanya .."siapalah jodohku"?? :-D si dia bagaimana agaknya rupanya..macam-macam yang bermain dalam fikiran kita kan. lucu juga bila bab "jodoh" ni jadi topik utama dalam bilik..cerita punya cerita tiada penghujungnya.Roomate ku yang selalu buat diri gembira ..hehee "sayang kamu" :-)



Normallah kan,apabila seorang perempuan fikir soal jodohnya, sejak melangkah umur 20an bohonglah kalau tidak fikir soal itu kan..dengan ilmu yang tidak seberapa ini, saya cuba untuk mencari solusi melalui sumber-sumber yang ada. kesediaan itu amat penting.. terpulang dengan cara masing-masing. perkara yang samar-samar dalam hal agama ni saya perlu dahulukan. ada komitmen lagi penting kan..tidak dinafikan ujian-ujian yang selalu mendatangi kita. ujian itulah buat diri ini rasa bimbang. takut pun ada.
Bersangka baik saja dengan Nya yakin pada janji Nya. pasti ada sesuatu terbaik untuk kita.
Wallahualam


 
 


Nota Aku kesah!


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments


Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang



Assalammualaikum wbt & salam sejahtera 


Pesan sahabat..Menulislah kerana Allah.Nabi juga ada berpesan biarlah setiap apa yang kita buat itu disertakan dengan niat yang baik ok.Noted! tiada siapa yang boleh pertikaikan itu. semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada diri ini ..mahupun yang membacanya.InsyaAllah


Diri ini baru sedar sebenarnya, bagaimana untuk menghargai orang yang ada dengan kita tanpa mengira tahap kepentingan terhadap seseorang itu.Kalau dulu saya tidak berapa peka soal ini,buat tidak tahu..bertindak sendirian tanpa memikirkan hati dan perasaan orang lain.apa yang penting saya buat tu betul dan tidak melanggar hak-hak orang lain.selalunya kalau kita tidak rapat atau tiada urusan dengan seseorang tu,secara automatiknya komitmen untuk ambil berat tu agak kurang. selalunya macam tulah kan. 




Bertapa kita tidak sedar bahawa setiap orang yang berada disekeliling kita itu adalah tanggungjawab yang perlu kita pikul. bukan hanya untuk mengambil hati semata-mata.tetapi untuk tunjukkan bahawa kita ambil berat, biarlah ada sikap 'ambil peduli' walaupun sedikit. Orang berilmu pernah beritahu, seseorang yang mengambil berat akan agamanya,pasti akan ambil berat soal saudaranya.saya selalu lupa apa-apa pun yang kita buat Islam itu ada bersama. untuk jadi role model bukan mudah tetapi sekurang-kurangnya kita ada 'hati' untuk peka dengan setiap perkara.yang 'over' lain pulak lah ceritanya kan :-D


Biarpun benda tu nampak kecil tapi itu juga menjadi soalan disana nanti kan ? 
Alhamdulillah, kini saya boleh mengawal habit bercakap banyak,dan sedikit sebanyak mampu mendidik diri dan hati untuk sesuatu yang lebih bermanfaat, bercakap biar berhikmah ..cewahh :-) pesan Nabi ''Diam itu Lebih baik" tidak rugi apa-apa pu kalau kita amalkan apa yang Rasullah suruh, malah lebih beruntung! satu perkembangan yang positif..yeahh..tepuk tangan untuk diri sendiri :-D ehehee..


Macam ni..kalau kita carring dengan orang lain. orang pun akan carring juga dengan kita kan. lebih kurang begitulah soal hati ni..kalau kita tidak berusaha menjaga hati orang ,orang pun tak akan jaga hati kita baik dari segi tindakan,pertuturan dan lain-lain hal lagi.. kadang kita tidak sedar sebenarnya..komitmen hanya untuk diri sendiri , keluarga, dan 'special friend'. Apa-apa pun komitmen kita yang paling utama adalah dengan Pencipta, kalau setakat nak jaga hati orang tapi tak ikut aturan Tuhan, Susah tue! 


Tiada siapa yang mahu mendapat tanggapan negatif dari orang lain kan? dan saya yakin ..kalau kita berusaha untuk mengikut panduan agama mahupun syariatnya.InsyaAllah tiada masalah..bukan mudah untuk puaskan hati semua orang kan. at least kita mencuba untuk menjadi seorang yang lebih baik disisi agama bukan hanya di mata manusia. kalau ada orang yang tidak suka melihat perubahan kebaikan pada diri kita..memang mereka itu ada masalah bukan kita okay! Untuk itu jadilah sebagai seorang berfikiran positif..setakat itu sajalah Nota usang hari ini. Wallahualam


Renung-renungkan dan selamat beramal. Semoga kita semua sentiasa dalam rahmat Nya.Aminn~















Rajin juga buat Nota


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments


Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Speechless..orang putih cakap, tiada perkongsian yang menarik hati kali ini.Tajuk entri pun belum ada lagi, semangat si kawan blogging tengah-tengah malam :-D 
Andai saja disini boleh berkongsi dari hati ke hati, dihambur segala cerita dalam kepala seperti penulis-penulis cerita sensasi..apa yang difikir, apa yang dirasa segala dihujung mata pena versi canggih kini.


Astagfirullahalazim...memang menusuk kalbu zikir terapi versi Hafiz hamidun. Sangat baik untuk terapi hati bila-bila masa dan tidak bosan pun kalau dengar sepanjang masa, tidak percaya ? boleh cuba sendiri,kalau tidak ngam dihati ..sah memang ada yang tidak kena tu:-)
Apabila kita berhenti berfikir seolah-olah hati pun terikut sama, walaupun bukan semua orang begitu kan.. 


ok ;-)  semoga terus istiqamah untuk menjadi "positive thinker" . InsyaAllah kita boleh perbaiki diri dari masa ke semasa dan menghargai setiap orang yang bersama kita tidak kira keluarga, sahabat, kawan , rakan ,teman, taulan pokoknya semua orang yang berada di sekeliling kita. kita tidak tahu turn siapa dahulu untuk menyahut panggilan Nya. yang penting masa itu bukan milik kita,segalanya milik ALLAH jua.

Semoga dipermudahkan segala urusan kita di Dunia dan Akhirat . Wassalam 




Nota oh kawan!


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum wbt & Salam sejahtera


Menunggu masa lapang walhal kita tidak pernah berusaha untuk melapangkan masa yang ada untuk diri sendiri ,keluarga mahupun orang sekeliling kita..Alhamdulillah dengan sesuatu yang telah selesai. kita masih dipermudahkan Nya ..walau dimana saat kita terlupa, lalai seketika atau buat tidak tahu tentang soal semua itu ..Wallahualam


Melakar sesuatu hanya dengan angan-angan kosong..hanya lakaran semata-mata, apa-apa benda pun tidak akan menjadi, benar bukan? bermonolog sendirian ..sudah lama tidak meluangkan masa untuk menulis sesuatu di sini. perkongsian itu satu kepuasan. tidak kesah lah orang baca atau tidak kan :) 


Datang sebagai tetamu dialu-alukan :-) semoga memperoleh sesuatu yang bermanfaat disini.iya nota-nota kehidupan yang ada dalam blog ini banyak sangat tersirat sebenarnya, sebabnya saya bukanlah seorang yang suka meluah sama ada disini atau facebook sekalipun.Blog usang ini hanya sekadar cernaan minda dan dialog hati antara diri dan kehidupan.Apabila kita selalu berfikir,maka idea pun akan selalu ada..cuma tidak tahu dimana mahu mencurahkan segalanya ..blogging lah paling best untuk orang yang diam-diam ubi berisi ceahh :-D saya tidak aktif dah blogging macam dulu, kononnya yang selalu sibuk!


Lebih suka memerhati dan mendengar pada sesuatu yang baru untuk diri sendiri,apa lagi berdepan dengan sesuatu yang memangnya termasuk dalam kelemahan sendiri.Melihat diri sendiri dengan lebih dalam ..memang banyak sangat penyesalan.Semoga dipermudahkan untuk terus berusaha untuk menjadi lebih baik dan solehah Aminnn ..


Tanya diri sendiri dahulu ..sebelum persoalkan orang lain.  itulah sebaik-baiknya.
:') salam rindu buat sahabat-sahabat ..sudah lama tidak bertanyakan khabar kamu semua. diharap semuanya dalam keadaan sihat sejahtera hati dan jiwa terutamanya. 

Diri ini terasa sangat lemah disaat tidak mampu berkata-kata untuk menegakkan kalimah kebenaran. sudah terang-terang saya biarkan meraka pilih jalan hitam.. dimana kemampuan ku ? :'(  hati selalu berkata...hanya mampu berdoa,takut bersuara nanti ada hati yang akan terasa, pasti! pilihan apa yang saya ada..puas difikir jalan apa yang ada. ya Allah saya sayangkan mereka semua. tapi kenapa selalu kaku saat menerangkan jalan Mu.


Doaku selalu bersama kalian..Selalu fikirkan bahawa diri saya pun belum cukup bagus untuk tegur mereka atau bersuara! sampai bila !!? alasan demi alasan ..itu soalan dibenak fikiran ku ..huh, berikan kami hidayah dan janganlah palingkan hati-hati kami dari hidayah Mu.


Dia sentiasa bersama kita ^_^



Waras!


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang



Lidah ku keluh, hati membisik bermcam-macam rasa dan prasangka.kerisauan selalu ada bagaimana mendidik untuk tulus ikhlas dan sentiasa mencari redha Allah. fikiran seakan-akan buntuh walau ujian yang datang tidak sehebat orang diluar sana. rasa syukur itu kadang tenggelam timbul..setiap gerak langkah ku penuh dengan tanda tanya, apa sudahnya kehidupan ini. memang sangatlah rugi apabila kita selalu mengaudit kehidupan orang lain berbanding kehidupan diri sendiri.


Langkah terasa longlai..kosong, iya..perhatikanlah kuasa Nya,perbanyakkan lah ingat hari mati mu! di kubur nanti apa bekal yang kau bawa! Astagfirullah...mengetuk pintu keimanan sendiri. pasti jiwa ini kekosongan daripada santapan rohani yang sepatutnya di'refill' setiap masa. mana tidaknya..terkejar sini sana memenuhi kehendak dunia.


Jiwa  "HAMBA" itu dibiarkan kosong, airmata tergadai begitu saja untuk sesuatu yang tiada manfaatnya..kenapa??? hati mu sudah mulai mencari Tuhannya. 

Nota fikir!


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Selawat dan Salam ke atas Nabi junjungan Muhammad S.A.W

Baik! semoga dipermudahkan jalan untuk ke situ, insya'Allah.
Kalau kita mahukan lebih baik tingkatkan kualiti terhadap diri sendiri terhadap semua perkara, termasuklah 'nilai' kita terhadap insan-insan yang berada di sekeliling.maksudnya bagaimana aku boleh bermanfaat kepada orang lain? nampak mudah tapi banyak cabarannya dan paling penting saya rasa adalah soal ketakwaan kita kepada Allah, iya kan? :-)

Keinginan untuk berubah memang sudah lama,tapi prosesnya bukan mudah.
kesukaran menghadapi apa saja yang berada di hadapan,terlalu banyak kemungkinan dan kita sendiri tidak pasti.itulah qada dan qadar yang sepatutnya kita terima.bagaimana menyiapkan diri kearah itu? ya Allah terasa sangat kedaifan ini,Alhamdulillah Dia bagi peluang. berharap, percaya dan bersangka baik pada Nya. insya'Allah hati akan lebih tenang.

Menukar 'kebiasaan' itu kepada 'sesuatu' yang jauh lebih baik. semua itu perlukan usaha yang berterusan, macam yang kita selalu dengar..biar sedikit, yang penting berterusan. 
tapi bukanlah semudah itu kan? apa yang penting KEMAHUAN perlu kuat, biasanya orang sebut 'AZAM" dan sokongan orang-orang yang berada disekeliling kita juga mempengaruhi proses 'hijrah' itu sendiri.

Perasaan sedikit aneh..kadang saya sendiri tidak percaya, saya boleh bercakap sebegini rupa ? :-) uhuhuu.. bab-bab mengayat memang 'failed'. 
Tapi besar sungguh pengharapan ini! ALLAH jualah yang Maha Mengetahui setiap sesuatu!
berpesan-pesan dan beringat untuk bekalan untuk kehidupan seterusnya.

Wallahualam.

Semoga diri kita terus bermanfaat^_^ di Dunia dan Akhirat!




Kerana Hati Badan Binasa


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

^_^ senyum untuk diri sendiri ..untuk anda yang membaca juga.

Assalammualaikum..& salam sejahtera

Sudah lama tidak mencoret apa-apa berita dan cerita disini, menjadikan blog ku bertambah usang, nama pun blog usang! 
blog ini salah satu alternatif untuk aku mengenal diri sendiri dan memahami kehidupan yang serba canggih kini, boleh kenal blogger yang hebat macam anda ..cewaaahhh, saya memang suka bercakap tapi tengok orang dan tempat juga lah kan cuba belajar untuk biasakan diri hidup dalam beretika dan berhikmah macam Rasullah kan ? ;-) ehee..share apa-apa pun yang boleh buat hati orang senang.
dan saya jumpa dunia blog ni. best juga kan ..menulis syok sendiri :-D
tapi itulah..mesti beringat, apa pun yang kita buat semuanya 'dicatatkan'..so sendiri mau ingat, catatan yang baik kah or buruk ? ^_^


Hati oH Hati..
scan hati sendiri..apa khabarnya hari ini?sebab seketul daging ni lah merosakkan seluruh badan. kalau baik hatinya insya'Allah baik jugalah orangnya ..iya kan :-)
itu yang kena jaga 'hati' sebaik mungkin, kalau hati dalam keadaan tidak baik memang tidak baik untuk kesihatan , macam-macam boleh terjadi pada kita. semuanya bakal tidak terkawal.

Kalau kita cuba perhatikan, insan-insan sekelililng kita boleh menerangkan bertapa bahayanya kalau 'hati' ni kalau tidak terjaga.walaupun bukan 'ahli' tapi saya boleh yakin hadis ni terang dan jelas maksudnya..budak-budak pun boleh faham! tidak perlu hurai panjang-panjang pun..kita sudah menilainya sendiri.

 Sabda Rasulullah SAW, “Di dalam diri manusia ada seketul daging, jika baik daging itu maka baiklah manusia tersebut. Sebaliknya, jika jahat daging itu, maka jahat pulalah orang tersebut. Daging itu ialah jantung (hati).” (HR Bukhari dan Muslim).

Ya Allah Engkau lindungilah hati-hati kami. 
berusaha untuk positifkan diri..manusia ni macam2 ragam, termasuklah orang-orang kita sayang kan, so pandai-pandailah handle hati sendiri. bila-bila masa pun mereka-mereka ini menyakiti kita, baik sengaja atau tidak. walaupun sakit sangat..
saya belajar untuk berserah ..pada Mu ya ALLAH. You the only my hope! :-) 

semoga kesihatan hati kita semua terjaga ^_^

tidur lewat pun boleh merosakkan hati dan otak! hehee..

Wassalam



Mencari


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Bismillahirahmanirrahim


Kesempurnaan sesuatu memang agak mustahil..
tetapi kita boleh memilih jalan yang terbaik untuk meraih segala impian
cuma perlu sentiasa beringat tiap sesuatu ada ujian yang bakal ditempuh.
kepercayaan ,kejujuran, dan pengharapan terhadap manusia selalu menjadi sia-sia


Kesedihan memang sukar dipadam tanpa kekuatan iman
kepada siapa aku letakkan pengharapan? disitu aku silap..
apabila sudah merasa sakit baru dicari sang kekasih abadi.
tunduk malu pada janji-janji yang terdahulu.


Kini aku kembali lagi, pengharapan sudah diletakkan pada yang selayaknya
semoga hati ini bertemu kepada sang cinta Nya.
Dialah juga Pemilik segala penawar kesakitan dan kedukaan setiap insan.
Hadirlah Cinta pertama!

Tiada kata


posted by BERLINDA IBRAHIM

1 comment



Saat hati dikaburi oleh keindahan pandangan mata..
Yang hanya sementara ,kita selalu alpa oleh dunia..
Begitu sukar lepaskan nikmatnya, kenapa begitu mudah kita mendustakan Nya


Dengan kebesaran zat Nya
padahal kita yakin bahawa Dia semunya boleh!
Tapi kenapa masih lagi berpura-pura buta


Saat itu akan tiba
Kenikmatan akan hilang 
Semua itu akan tinggal bayangan


Dengan siapa kita akan pulang 
Air mata berlinangan ,tanpa henti..
Dosa itu sukar dipadam
tanpa TAUBAT dan KEAZAMAN!