.

.

Archive for 2017

Kenangan yg dikenang~


posted by BERLINDA IBRAHIM on

No comments

Assalammu'alaikum and Hi youuu

Terima kasih yg sempat stalk aku di sini, haa! Tiada yg best pun. But at least u get to know me a little bit kan hee ~
Namanya juga bukan blogger tegar, updatenya emang ngak tentu. Tapi kalau rajin.. Boleh aja sih dibaca post yang lama2 ^_~

Berbalik kepada tajuk diatas, ceritanya agak boring.. Nothing interesting I guess. Insomnia like me used to behave like this..I'll find something todo, to think deeply.. Inside of me konon. Then #throwback everything in your memories.. As much as you can remember hahahaa...

Rasanya setiap orang akan ada moment2 yang macam tu, dan sebenarnya....tadi tengah tunggu kejadian hujan meteor seperti yg dikhabarkan.

Tapi apakan daya.. Awan mendung mengaburi langit cinta kita hahaa.. Jadi... Meteornya tiada kelihatan, bukan rezeki kita lah ya.. Melainkan kalau kita ada teleskop pasti hebat pemandangan di langit. Subahanallah~ boleh menabung untuk itu ~_~

Tak boleh tidur sebenarnya, minum kopi tadi mangalahkan pak din :D

Dihati ini hanya tuhan yang tahu....kemana kita pergi selepas ini, #travel..  bekalan Traveler di alam bazakh jgn lupa dushhh!  Kita ni memang suka sangat duniawi.. Haihh matsam mana ini boss??

Semoga kita didalam hidayahNya.. Aminn ya Rabb!

Ini memory yg di #flashback..
2006 - klimaks budak hyper sek menengah, Join dgn team PRS, then kena label budak #katakantidakkepadabuli hahahaa.. Sbb name card PRS kami ada tag line tu. Poyoh!
And the best part Join projek celcom. Team kami buat projek perpustakaan kilat, lebih kurang buat csr untuk sek sendiri.. Selepas peristiwa library terbakar ketika itu.

Actually celcom prefer projek luar sekolah.. Idea out of the box, tapi itu seja kami mampu kesian hahahaa.. sebab tu kami tak menang kali 😅 sekolah lain projek gempak2 beb. But time tu best juga first time belajar hp yg ada line 3g, celcom bagi free untuk setiap team, siapa tak excited~ zaman kegemilangan 3g call and of course #motorola hp yg top ketika itu hahaa.. Masih kebaruan bilang org sabah.
But I do enjoy my secondary school with a lot of good things, budak nerd yg xberapa nak smart. Okay next

2007 - My first time naik flight.. Free trip ke Kuala Lumpurr bersama barisan geng exco2 asrama dulu. Terima kasih kepada ketua warden kami yang comel #master yg merealisasikan trip ini. Huhh.. Apakah bengap sangat sampai lupa eja "realisasi" hahahaa aku google terus hokay 😅 silly me.

Waktu itu saya berkesempatan naik eye on Malaysia, itu pun master belanja untungnya badan. Aku dengan si memek one of my good and nerd friend 😂 sebab kita dua yg follow master and pengetua hari tu, yang lain bawa haluan masing2..naik bas hop on hop off ka ntah..bingung hahaa

We've been to KL and Petronas twin tower as well. Really enjoy the view.. Kebaruan kan 😂
Moment yg tak boleh lupa.. Bila masuk satu kedai tu, lupa da nama tempat tu.. Semua orang India di dalam, trmasuk pekerja and the customers. Macam scene dalam Chennai express gitu hahahaa.. Maybe sebab di #sabah tak ramai sangat orang india kan so a bit awkward , even masa pergi kawasan klcc ramai gila orang india LOL. terasa sangat berada di over the sea..
Itu saja yg dapat di highlight kan~

Huhh panjang karangan aku hari ni, almost 5.. Exact 4.51 am now. Dasar insomniac!

rasanya ini trip bermula ala2 traveller sangat
2013- study week trip, memang kerja gila hahaaa.. Book tiket a week before, pergi KL then ada kakak aka boss masa kerja part time sponsor kereta free ride.

I've just got my driving license in a few weeks .. Then kena suruh ganti drive ke kedah beb huh.. #babydriver versi lain hahahaa ~ bawa 120 kena hon bah, begagarr 😂

Singgah perak- then kedah- Langkawi round abis alhamdulillah merasa juga naik cable car.. Then 2day after pergi ke penang mau merasa char kuey teow knon, tapi tak kesampaian hahaa kami sesat.

Sambung perjalan terus ke melaka round tempat best, then ke jb sempat naik gunung ledang gitu. 

Penat but it's worth! #puashati
Next plan.. Buat plan over the sea😂 semoga dipermudahkan ya Allah.  Mau bawa parent travel juga aminnn3x ya rabb

Overall sabah semua daerah sdh pernah pergi, kecuali tempat pedalaman sangat. So that is why adik2.. Jangan lepaskan peluang zaman study ni, join jer any club.. Make networking with people around you, keluar dari comfort zone sikit.. Then you will know your journey will more interesting beyond your imagination.

Zaman study banyak benda free, so why don't you enjoy it. Give yourself a chance to learn.. Even you will facing with peoples or things you don't like, but you learn much for it.

Thanks for stopping by, If you really finish read this post.. You are great btw hahaaa..

Daaa.. Getting sleepy, solat subuh ya embak.

Insha'Allah ada kesempatan, nanti I upload balik gambar dulu..and kemaskan apa yang patut. This is for my future library.

Titik

I'll see you.. #spreadlove #positivevibes

Ho Chi Minh City


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammu'alaikum..

Baru semalam sampai KK, rindunya lain macam.. Udara tanah air sendiri buat diriku jadi syahdu!
Pergi Vietnam..tak terfikir pun, orang kita sibuk travel ke korea, Indonesia, Boracay, Maldives.. Kami ke vietnam, Ini rezeki yg diberi. Syukurlah!
Tapi tag line "everyone can fly" permudahkan kita. Tiket mampu beli lah katakan.
Ini adalah jejak langkah pertama keluar negara, kalau cerita ada apa di ho Chi Minh.. Google membantu anda dengan mudah :D
Cumanya.. Pengalaman kali pertama travel jauh-jauh mengubah pandangan dan persepsi travelling.  Pokoknya learning process itu lebih berkesan dan cepat.
How your manage your time, 

Plan your trip, 
Money management, 
Prepare Mental and physical.

Kau akan belajar menilai sesuatu dengan lebih berhikmah, mempelajari kehidupan di tempat orang, their peoples , culture, language and you will enjoy the differences.
Paling penting
KAU AKAN LEBIH BERSYUKUR

Iyalah.. Kami travel bajet backpack, klu mau travel macam orang kaya memang taklah. Use your money wisely, klu tak.. bajet lari.. Cari ATM lagi, lepas tu kena charge mahal2, membazir! Itu pun kalau ada duit dalam bank hahaha.. Kalau tak, menangis si kawan nak bagi kau pinjam ke tak, sebab dia pun mesti dah estimate bajet awal2.
Ingat rancang bajet anda dengan betul :D
Orang kata kau tak akan kenal orang tu kalau tak duduk sebumbung, sebantal, dan sebagainya lah..but for sure once to u travel kau boleh kenal baik buruk manusia dengan lebih jelas dan nyata hahaa..
Belum pun habis penatnya, sudah fikir destinasi seterusnya hahaa.. Bergema suara "kalau aku kayaaaa :-D

Syukur Alhamdulillah dapat sahabat2 yang awesome!
Moga diberi rezeki dan peluang untuk travel bersama keluarga.
Umrah dan Haji tu memang goal setiap Muslim. So let's keep on Praying.
The power of imagination is real, impian pasti jadi nyata, Niat sungguh2, make it happen guys.
Mereput kita kalau tunggu kaya baru mau travel.
Travel bukan sebab nak tunjuk dengan orang. 
Bermusafir lebih indah daripada menunggu life cycle yang tidak pernah berubah.

Ambil langkah pertama.
Kita hidup mencari hikmah, bukan mencari mewah semata-mata.
Thanks to kak zue and kak long.

Next trip tak payah lagi ada sesi shopping2, almaklumlah...tak kenal erti penat, sakit duit terus balik kampung hahaha..

Melangkap, Kota Belud


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammu'alaikum..  Hi guys,

Wahh..  Rupanya lagi mudah update melalui hp,  menaip dgn lebih mudah dan pantas.. Alah2 chatting 😁

Sometimes you can't even manage to get everything on the right path even though you know of things existing. 

Back to the point. I Want to share a great place for escape 😎 went there on March then baru sekarang mau update.. kah!

You know what..  Nowadays peoples bcome so lazy,  everything is on your phone.  And everything is work on uncle Google right. Yeah either you're lucky or not u will get some info from google kan. 

Im not giving so much information here..  Forgot already,  sorry. But the place is worth to visit

Dating ,  family and friends gathering,  company,  organisation,  school trip. Almost perfect place! 

Last time pegi memang mandi sungai jak keja,  makan,  lepas tu mandi lagi, bbq pun makcik yg tolong ahahaa.. Tengah malam nak masuk subuh sejukkkk sangat,  so better bawa selimut tebal2, sleeping bag pun ok jg. 😂 


adat cari rezeki


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum..

 Post ni tergantung entah berapa lama.. Kisah yg tak sudah..  Si pencari kerja, si makan gaji,  asalkan kerjanya halal jadi kita on seja!  

Belum pun khatam satu bab kerja..  Dah berdepan dgn manusia2 yg boleh tahan 'hebatnya'. Nama juga pengalaman.. Tak dihadam atau kau yg dihadamnya! 


Hargai masa tenang dan gembira! 

First year bekerja kena jiwa kental beb, jangan bahagia sangat jumpa 'sweet talker', hujung2 cerita terlebih sangat manisnya sehingga kau sendiri tak mampu nak telan.  Kencing manis ahahaha..

Dimaki kau hadam, dipuji syukur alhamdulillah.. Diperli biasalah psycho dimana2, kalau dah bahagia sangat di tempat kerja tu boleh buat kenduri kesyukuran sudah! 
 Belajar daripada kesilapan budak kecil pun tahu! Kalau tak faham tanya.. Kalau tanya banyak kali itu bengap namanya. Kesilapan itu biasa,  tapi jgn selalu sangat. kesilapan yg sikit itulah membawa kepada mala petaka bencana. You can make mistake.. But do not repeat a same mistake! Kalah tak.. Dapatlah label or title tak diredhai hati. Huhuu...

The best boss is when he/she share their own experiences with you,  their target,  their passion.   Tak pasal2 kau akan semangat macam kerja company bapa sendiri ahahaa.. They will make you a great team and family. 

Teman sekerja.. Untung kalau dapat kerja yg tak ramai staff.  So tak risau sangat jumpa org2 plastik ni,  kalau ada pun.. Nak tak nak kau kena hadap juga org tu. From that you will improve your patience, skills of communication, ego's and so on. ATTITUDE akan dibentuk daripada persekitaran kita di rumah, di tempat kerja.. Dan dengan siapa kita berkawan tak gitu... 

Terima kasih untuk attitude yg rajin membaca ^_^

selamat menjadi pekerja cemerlang. 

Sebaik2 manusia adalah orang yang memberi manfaat kepada manusia yang lain. 

Wassalam

The first of 2017 #itsme


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum.. 
Hai 2017, lajunya awak jalan..  Kita tak sempat buat ending yang cantik utk 2016.

Berkurunn blog ni menunggu untuk dihidupkan kembali.  Jiwanya sudah lama terbang..otaknya semakin tepu dan banyak tertipu! 

How is your 2017 guys?  Hopefully everything is good and of course you doing great.yes you are!  There is nothing can stop us, catch the Big dreamm! 



ALLAH IS KNOW BETTER. Believe this girl!  
Whatever we plan just make it happen, even it is just in your dream. Who knows right.. 

I'm not sure what gonna happen to me, it just happened too fast.  I make mistake.. And I admit that.  But decision has been made,  no one can change that.. Unless is Allah wills.  Remember..

My dear friend,  thanks for being with me..  I love you guys!  
I think I'll start again..  Make a new hobby, meet new people.. Expand my networking to the the world.. Yuhuuu sangat.  Ooh.. I just love blogging, but i don't how to put everything here like other people do.. 


Share the positive vibe... This is good! Mybe I'm not a real success person.  But i have story to share.. I have an experience to talk about kan.

New book, new story, new people .. And more excitement! 

I'll be back soon! 
#blogging #spreadlove #mylife #mystory #relax #recharge #eatpraylove 

Is it #hastag working here?

The power of CHANGE!  

*Insomniac is back hahaha..