.

.

Archive for 2011

Soal Hati!


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum ..salam sejahtera :-)


 Sejak kebelakangan ni cuaca memang tidak berapa bagus. hujan berterusan, mendung dihari petang. mood pun seakan-akan mengikut rentak cuaca malam ni huhuu..mencari kekuatan disebalik kelemahan diri. tentunya pada Dia jua ku mohon kekuatan..sememangnya Dia tidak pernah jauh dan tidak akan sesekali meninggalkan kita kan ? :')




Bicara soal hati ..huhuu jiwang lah pulak :-D soalnya memang hati ni pun.
Tiada orang yang no feeling kan? namanya juga kita ni manusia yang ada akal, hati dan perasaan. Itu jugalah membezakan kita daripada makhluk ciptaan Tuhan yang lain.


Rasa kecewa itu memang normal bagi kita semua, walaupun kita tidak suka akan 'rasanya' .Ianya tetap akan ada dan dialami oleh semua orang,tiada yang terkecuali! kita jadikan ia sebagai cabaran dan ujian kehidupan.Dan untuk mengatasi rasa kecewa itu memerlukan  kekuatan dalaman yang kuat kan? soal fizikalnya lain lagi..semuanya bermula dari HATI.


HATI inilah yang perlu kita jaga sebaik mungkin,terpulang caranya bagaimana, semua orang ada cara dan fahaman tersendiri.Soal HATI kita jangan tanya orang lain.macam mana kita mahu menjaga hati sendiri begitu jugalah harapan setiap orang terhadap hati masing-masing.so..untuk menjaga hati semua orang sememangnya sukar.jadi saya maafkan mereka yang pernah menyakiti hati atau buat hati ini terasa dan kecewa. 'Rasa' ini sungguh membahagiakan :-) maafkan semua orang. maafkan saya juga ehehee ..:-) 


 Insya'Allah semuanya akan baik-baik saja :-) sandarkan hati dan harapan pada Nya. itu yang terbaik, jangan pernah letakkan harapan setinggi gunung kepada namanya Manusia. untuk dijadikan sandaran hati sangat berisiko tinggi..iya kah? :-) kita hadapinya dengan senyuman dan IMAN ^__^ Wallahualam..


La Tahzan ...semoga ketenangan HATI milik kita :-)

Observation


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum..Salam sejahtera 


Semoga ketenangan dan kebahagian milik kita bersama, insyaAllah.
meluang sedikit masa menulis disini, mood macam nak share something ;-)
sejak kebelakangan ini emosi agak kurang stabil mungkin disebabkan banyak sangat yang mahu difikirkan, merancang hidup yang tidak confirm ni kan..hidup yang kita tidak tahu panjang pendeknya..Wallahualam :-)

Final exam itu adalah salah satu beban yang ada sekarang, siapa tidak risau kan ?
terpulang kepada seseorang itu macam mana mahu menguruskan tekanan masing2 :-) dan setiap orang ada cara tersendiri untuk mengatasinya. Agak gementar sebenarnya ..budak kurang pandai + budak baru lah katakan yang bakal menempuh exam peringkat universiti. padahal ini bukan kali pertama kita melalui exam kan..hehee~ 

Merasa diri sangat bagus atau lebih baik daripada orang lain? fuhh..jangan dipelihara sifat ini :-D bahaya untuk hati ..kadang perkara tu kita tidak sedar pun.warning untuk diri sendiri yang sering alpa ini. kalau susah mendengar nasihat dan peringatan diri sendiri apalagi peringatan daripada orang lain kan.keadaan kita sungguh menjengkelkan dengan perangai bongkak dan takhbur! Nauzubillah semoga kita dipelihara daripada sifat2 mazmumah (yang tercelah).siapa suka kan ? Allah lagi tak suka!
mungkin semua orang ada pengalaman berjumpa dengan orang yang berperangai macam ni kan? secara automatik kita pun rasa kurang selesa dalam bahasa kasarnya 'Menyampah":-D
itu yang kena banyak muhasabah diri..heee~ sendiri mau ingat !

Lecterur kami pernah cakap kita ni kena banyak observation terhadap keadaan sekeliling termasuklah dengan diri sendiri.Sejujurnya melalui cara ini juga saya mengenal islam itu sendiri,selain melalui pembelajaran formal di sekolah, saya lebih banyak menilai dan memerhati islam itu diaplikasikan secara tidak lansung dalam kehidupan kita seharian dan juga cuba memahami bagaimana orang yang berada disekeliling dan juga disamping kita mengamalkannya.sememangnya ISLAM itu ada di mana2 kan^_^ itu bagi pendapat saya :-)
kadang sesuatu ilmu itu tidak semestinya kita belajar secara formal, learn from human behavior.


All is well ^_^ 



Diam!


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments


Bila berdiam diri banyak benda yang difikirkan.Ada hikmah..bukan suka-suka diam kan.Suka macam mana pun nak bercakap kalau tiada siapa-siapa nak dengar buat apa.takkan nak cakap sorang-sorang kan?? Diam..senyap sepi sekelilingku..Ternyata semua orang tengah dibuai mimpi..tapi...spoil!!
Jiran kampung tengah sedap berkaraoke..ada orang nak mendirikan masjid lagi,Alhamdulillah.. musim cuti ni memang meriah orang majlis sana sini..faham-fahamlah tak boleh nak kata apa..sudah jadi habit orang kita..asal ada majlis karaoke teruss..asal karoeke ada majlis..hehee~
Diam lagi..sebenarnya banyak sangat benda nak kata tapi tak tahu nak explain orang putih cakap huhuu~..memang failed aku mengayat! Orang yang banyak pengalaman memang banyak cerita , semua pun ada..itu adalah satu kelebihan kita ‘bersosial’ dengan masyarakat luar..tepuk dahi  sendiri. “-_- banyak lagi kau kena belajar!
Diselubungi rasa sunyi ..itulah islam suruh banyak kita dating dengan Dia. Ada saja alasan..kena lagi! Rindu juga sebenarnya..fuhh tak boleh cakap lebih-lebih.sendiri mahu ingat beb!
Berbagai jenis dan manusia ada disekeliling kita,hitam putih..colourfull  pun ada. Susah nak faham kan? Setinggi mana pun ilmu kita pelajari ..hati manusia ni lah juga yang kita susah nak kenali.except  kita power! Konon :-D
...........à aku
Cubalah untuk mengerti hidup ini..akhirat susah kau nanti!
L tidak dinafikan ..mengapa aku sering lupa! “
Cubalah cari sahabat-sahabat yang selalu ingatkan kau pada Pencipta!
L






Nota Semalam!


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum.. salam sejahtera 


Apa khabar teman-teman? :-) diharap semuanya baik-baik ya ..
terima kasih kepada anda sudi singgah blog usang ku yang memang tidak kurang usangnya :-D
anda yang membaca selayak berhak mendapat penghargaan dari saya sebagai tuan punya blog sebab masa anda yang terluang disini..;-)

Ok! selesai dah mengayat.. berkongsi sedikit kegembiraan disini :-)
Subahanallah..
tidak terucap dengan kata-kata, sesuatu keindahan yang Allah perlihatkan kepada ku semalam  dan aku tahu bukan semua orang berpeluang melihat benda tu secara live ehee~..apa bendanya tue??
niiii...."the shooting star"

For the first time in my life.. 

Apa lagi keindahan yang tidak jelas di mata kita dalam setiap ciptaan Nya??

Dari sekecil-kecil ciptaan  sehingga sebesar ciptaan Nya, apa lagi yang buat kita tidak bersyukur? mata memang celik..tapi tak semua yang celik hatinya ^__^

Sudah lama aku impikan mahu tengok tahi bintang secara live ..Alhamdulillah 3x..
perasaan waktu tue hanya Allah yang tahu..terharu sangat, menjerit di tengah malam huhuu.. nasib baik jiran sebelah tak terbangun..heheee~
semalam lepas balik dari bergotong-royong di rumah majlis kahwin, bestfriend bawa lepak rumah dia sekejap..memang dah lama tak datang rumah dia.

Tengah sedap-sedap menikmati mangga ditengah malam ..makan bersama ikan sambal pedas ..pergghhhh,terliur lah pula ingat makanan semalam..ehehee~
makan diluar pelantar rumah,berbumbungkan langit dan jutaan 
bintang-bintang...keindahan yang tidak dapat digambarkan ..ceahh :-D
rezeki Allah mata ni tengok kan.. pernah tengok? :-)

Wallahualam~

semoga diberi peluang untuk tengok tahi bintang lagi ehee~

Nota Baru!


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum & salam sejahtera..


Sudah lama tidak mencoret disini..jadual semakin sesak,memang masa yang ada kena manfaatkan sebaiknya.kena lagi orang macam saya kurang arif bab2 mengurus masa hmmm..keadaan yang agak kurang menyenangkan memang susah nak mengeluarkan ayat-ayat yang power huhuu..macamlah sebelum ni aku mengayat power ehee~

Berusaha untuk terus konsisten dalam melakukan setiap kebaikan, belajar untuk ikhlas dan berfikiran positif  walaupun memakan masa yang lama, tapi cukup berkesan untuk melatih hati dan mindset kita. iya kan? siapa yang tidak mahu berubah ke arah kebaikan, semua orang nak..kadang keadaan kita sendiri yang kurang mengizinkan. so kalau dapat peluang jangan lepaskan..chayoo2x..

Hah...sekarang memang " KOREAN WAVE"! majoriti budak-budak hostel ni gila cerita korae, memang diri sendiri pun kena tempiasnya..pandai2lah jaga diri dan iman nak! :-D nak jaga iman ni memang susah..tapi kena usaha juga untuk mengelakkan 'penyakit hati' yang selalu membawa ke kanca dosa.Nauzubillah..
Nak share gambar..^_^ memang best lepak sini selalu






Selamat Maju jaya untuk diri saya dan Anda yang membaca ^_^ Sentiasa berpesan-pesan untuk kebaikan :-) 


WASSALAM!

Mendidik Hati


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum & salam sejahtera..


Dari tingkap SPE-UMS ^_^


Sudah lama tidak bersuah..:-) blogku yang semakin usang..(ada orang kesah) hehee~ 
sebagai tuan blog memanglah sangat kesah kan..setiap perkongsian adalah satu kepuasan bagi para blogger...sharing is caring ^_^


Usaha mendidik hati tidak pernah putus..semoga istiqomah, Amin
walaupun keadaan diri sendiri agak kurang stabil, cuba untuk biasakan diri sendiri untuk berdepan dengan ujian bukan masalah:-)


Berfikiran positif selalu..bukan mudah ,tapi kita boleh usaha dan terus usaha..
aiseh..bagi semangat kepada diri sendiri, semoga berjaya !! melangkah untuk maju jaya dunia & akhirat :-) 
semoga kejayaan milik kita semua ..<3 



Kembara di Tambunan


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum wbt & Salam sejahtera ^_^


Alhamdulillah..bertemu kembali :-) blogging memang tidak membosankan seperti mana facebook hee~
mencuri sedikit masa yang sangat terhad,update blog usang ku dan ingin berkongsi sedikit pengalaman kembara minggu lepas, belum pun cukup sebulan dalam kampus kami dibawa mengembara huhuu~ satu bonus untuk rakan-rakan dari semenanjung mengenali sabah dengan lebih dekat..aisehh :-D 


Welcome to Tambunan


Program ini adalah anjuran PKPP UMS (pusat kokurikulum pelajar) khas buat pelajar baru. terhad kepada Mahasiswa/si yang menyertai kokum UMS SEJATI gabungan paramedik dan ahli kembara.Bengkel Pembangunan Personaliti Pelajar itu lah program yang kami sertai 3 hari 2 malam bertempat di Borneo Heritage TVRC Tambunan.


Tambunan ni adalah salah satu daerah di sabah, yang terletak di kawasan lembah, perjalanan mengambil masa 2/3 jam, tapi masa perjalanan pulang tu pendek sikit sebab tidak perlu naik bukit hehee~.. memang seronok , kalau nak cakap untuk enjoy tu tak juga,dah namanya bengkel pembangunan pelajar. memang sedikit ter'bangun' juga :-D.



semasa "jungle tracking"




pemandangan  tambunan dari atas bukit 





pakcik yang sedia 'guide' kami dari jungle tracking
sehingga ke jelajah sawah padi




Mengembara di sawah padi :-D



tempat ni memang sejuk kalah london :-D
tempat penginapan kami ^_^




Disini boleh main Kayak :-)

Latihan persembahan


berkabus on the way pulang..

to be continue ..~_~ ngantuk dah..

Nota terkini !


posted by BERLINDA IBRAHIM

2 comments

Assalammualaikum wbt, salam sejahtera..




Alhamdulilah..Malam ini diberi sedikit kelapangan untuk bersama blog usang ku, ihsan roomate ku yang baik hati, meminjamkan broadband kepunyaannya hee~
Rutin harian nampak sama saja, sama ada bekerja atau belajar itulah yang kita rasa dan lalui hari demi hari dan hari seterusnya insyaAllah itupun kalau masih diberi peluang bernafas lagi ;-) 


Ya Allah jangan biarkan kami lupa dan lalai dalam setiap masa dan nafas yang Engkau berikan, berilah kami kekuatan dan keberkatan dalam menyempurnakan segala tanggungjawab yang kami dipikul. Amin ~


Memang kena selalu ingatkan diri sendiri, kalau nak harapkan orang lain memang payah.himpunan motivasi banyak terhasil apabila kita selalu menjaga hubungan kita dengan Tuhan ,ya kan ?? hilanglah segala kekusutan dan mewujudkan kedamaian walaupun dicelahan manusia yang sentiasa dalam kesibukan, sampai bila pun tidak akan berhenti..melainkan kita dipanggil Tuhan ^_^




Kehidupan di kampus ..tiada apa yang perlu dikeluhkan,hadapi dengan senyuman..huhuuu~
biasalah tu, proses untuk menyesuaikan diri dalam kelompok manusia yang baru..walaupun agak gementar berdepan dengan subjek yang agak mencabar bagi saya (tapi cover) :-D buat macam biasa saja..tiada apa yang perlu ditakutkan, otak ni kena cuci selalu, dah setahun tidak terlibat dengan aktiviti akademik, memang slow sikit hehee~ 


Semoga dipermudahkan untuk mencapai apa yang kita diimpikan.Amin ~


Istiqamatuljihad..













Budak Baik ^_^


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum wbt..& salam sejahtera..


Segala puji kehadrat Allah SWT..kerana tidak terhitung nikmat yang diberikan Nya kepada diri  ini juga kepada kita semua.


Sungguh..! aku memang tidak pandai mengayat, apalagi bermadah disini..(dah try tapi failed!) :-D direct to the point ada blog memang bagus untuk mengasah bakat dalam penulisan,tidak kesalah dalam bentuk ayat macam mana pun.tapi penggunaan bahasa macam ni (baku) sangat digalakkan untuk memudahkan proses translate oleh pelancong maya yang datang ke blog kita kan? :-) hee ~ itu pun kalau ada kan..


Sebenarnya hati ini rindukan santapan rohani..! -_-" setakat full solat..(itu belum dikira soal kualitinya) tidak cukup hanya dengan membaca al-Quran..(asal baca saja) memang tidak cukup! berpuasa..(puasa wajib pun belum ganti lagi) dahulukan yang wajib..bayar hutang memang wajib! yang sunnah??..lintang pukang ...Astagfirullahalazim.


Ok, sekarang dalam proses mencari sahabat-sahabat usrah.itulah salah satu usaha untuk menjadi budak baik ^_^ kalau tidak percaya jom try sama2..bukan mahu cakap besar (orang sabah cakap 'tembirang') kawan-kawan selalu cakap saya ni budak baik huhuu.. siapa tidak suka dilabel sebagai 'budak baik'' ceahh..:-) setakat menjaga solat ,aurat,batas pergaulan dan tidak couple. free2 dapat title budak baik ..orang sekarang memang macam tu kan,seoalah-olah hukum-hakam agama itu satu perkara yang remeh. Wallahualam 



Bila kita selalu muhasabah diri, baru nampak segala cacat celah pada diri sendiri, jangan tunggu ditegur,diperli atau dihina baru mahu stress..(itulah perangai kebanyakan kita ) selalunya perkara macam tu lah juga yang merosakkan hati dan akhlak kita.tidak mustahil merosakkan silaturrahim yang ada.hurmmm...


Suka sangat baca blog/web islamik, kenapa ? sebab mereka juga memberi kita sumber inspirasi untuk menjadi seorang yang lebih baik, melalui perkongsian cerita dan pengalaman hidup masing-masing..sedikit sebanyak memberi motivasi diri.selalunya orang baik-baik ni tidak kesah soal latar belakang seseorang itu...yang penting kita ada hati mahu berubah.simple kan..tiada manusia suci di muka bumi ini, kita semua sama,pangkat hamba juga cuma bezanya hanya pada taqwa ;-)

Melalui pengalaman sendiri..bagai langit dengan bumi bezanya kalau kita bersahabat dengan orang yang menjaga solat dan yang tidak.sendiri mahu ingatlah kan..baik buruk sesuatu, besar panjang dah pun ..boleh bezakan sendiri. kecuali orang yang sengaja membutakan mata hati sendiri ..hee~ :-) hasilnya kepada diri sendiri juga kan.


Mahu jadi budak baik, memang mudah ..( azam kena kuat) mindset..jangan ingat buat jahat saja yang mudah..seolah-olah kita mudah mengalah dengan syaitan kan? ;-) banyak altenatif boleh diguna pakai, berkawanlah dengan orang-orang yang baik2 ( soleh&solehah) 1st step,bersedia buang perangai buruk..( mengikut kemampuan) insyaAllah dipermudahkan juga jalannya..Bersamamuuuu (Allah) always be with you..so dont worry too much lar. aisehhh..:-D 


Maybe channel pun kena tukar kalau dulu dengar hot fm, sekarang dengar lah pulak radio ikim..kalau suka tengok tv3 sekarang berjinak-jinaklah dengan tv alhijrah..sebagai contoh sahaja..hehee (memang berkesan) mengikut pengalaman sendiri ni..dulu baca majalah komik, majalah mangga, utopia..buang sikit-sikt hiburan tu, tukar pulak dengan bahan bacaan ilmiah lain. seperti majalah solusi kah, al islam, buku-buku motivasi yang lain..dan banyak lagi pilihan ,mudah kan ? :-) siapa cakap nak jadi baik susah.. ( jangan malu2) susah-susah ke tunggu hidayah dari langit ..hehee


Renung-renungkan dan sama-sama beramal....


itu saja coretan tengah malam ni..Wallahualam ^__^ 

Refresh


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum wbt ..salam sejahtera ^_^


Alhamdulilah hari ni ada sedikit kelapangan dan rindu untuk mencoret di sini, kebetulan hari ni tiada kelas hehee ..jarang sangat dah online, aku bukan kaki internet pun. dekat kolej kediaman ni tiada wifi sebab itu ramai kawan yang merungut huhuuu..biasalah kebergantungan dengan internet sekarang bukan alang-alang, macam satu keperluan..terpulang dengan diri sendiri  juga sebenarnya kan?? :-)

Sebagai rutin bergelar seorang pelajar..belajar..belajar dan terus belajar sampai puas hati kan :-D kuliah sudah bermula..nampaknya memang kena banyak refresh otak ni, buka buku yang lama ditinggalkan dulu.sama ada suka atau tidak kini aku belajar matematik semula hahaaa..wahhhh! bahagianya aku..kena tempuh juga, dengan cara apa sekali pun. paling penting jangan mudah mengalah hanya kerana subjek yang kita tidak suka ..hehee chayoooo2x.




Sebenarnya, sejak zaman pra sekolah lagi aku adalah salah seorang di antara berjuta manusia tidak suka belajar matematik..huhuu entahlah :-D mindset sendiri juga kan ?ada orang ni kalau jumpa math macam nampak kek :-) sedap je tengok orang tu buat homework..aku tidak tahu nak cari sifu siapa ni ..segan pulak nak menyusahkan kawan yang lain. al maklumlah namanya juga sama-sama pelajar, orang pun kena study juga takut nanti mengganggu..


InsyaAllah mesti ada altenatif yang lain,kena usaha sendiri..mesti ada kawan yang boleh tolong ringankan beban math ni ..hehee


jumpa lagi ..^__^  


Semoga kejayaan milik kita semua..Amin



Quran Explorer


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Quran Explorer

S.I.K.A.P


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum wbt..salam sejahtera


Alhamdulillah, akhirnya masa ku terluang disini walaupun sekejap..satu kepuasan bila dapat update blog usang ni. perasaan yang bercampur baur..baru saja memasuki dunia kampus,nikmat yang diberikan terlalu besar untuk aku dan juga keluarga..harapan mereka terlalu tinggi,merasa sedikit gementar melalui saat-saat ini..semoga dipermudahkan ,Amin..


Perubahan sikap itu sangat perlu bagi diri ini, untuk terus positif untuk menghadapi apa jua cabaran dan ujian akan datang..cuma bagaimana untuk mempersiapkan diri dan mencari kekuatan, supaya semuanya dalam keadaan stabil baik dari segi rohani dan jasmani.semoga istiqomah dengan kebaikan yang ada sekarang ..


Terpulang kepada diri sendiri, mahu letakkan diri berada di posisi positif ataupun negatif kan?
betul lah kata orang ..kita selalu diingatkan, jangan jauhkan diri kita daripada Allah, hidup akan susah..kalau mengabaikan Tuhan bukan? kebergantungan manusia kepada Tuhan ada di setiap sudut kehidupan,itu hakikat kehidupan yang tidak dapat dinafikan..


Hati ini mudah terasa, mudah berpenyakit, mudah negatif kalau tidak menjaga solat ataupun ibadah..itu pendapat sendiri, walaupun diri ini masih baru belajar dan cuba menyelami kehidupan sebenar seorang muslim.tapi ini yang aku rasa setiap kali benda ni diabaikan. aku pelik kenapa orang yang tidak menjaga solat atau ibadah yang lain tidak merasa susah hati mahupun rasa bersalah??? 


Misi untuk mencari sahabat untuk akhirat perlu dilaksana... ^__^


Wallahualam..



Salam Aidilfitri & Salam Merdeka


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum wbt ..Salam sejahtera :-)


31 Ogos 2011..Buat seluruh warga malaysia, selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke-54 semoga kita terus maju jaya untuk kehidupan lebih harmoni dan aman damai ^_^ 
Bahang kemerdekaan macam tidak terasa..al maklumlah semua orang sibuk nak beraya, pergi mana-mana pun ada lagu raya..selalunya bulan kemerdekaan boleh dengar lagu-lagu patriotik kan?..ehehee :-D






Alhamdulillah..ku panjatkan syukur pada-Nya atas limpahan rahmat kurniaanNya,memberi kami kegembiraan yang tidak terhitung nilainya.raya tahun ni memang meriah, buat pertama kalinya setelah bertahum-tahun tidak berkumpul sekeluarga..sebab jarang abang bercuti raya di sabah..selalunya dia beraya di KL,raya  kota lah katakan ;-)


Bukan itu saja tahun ni bertambah lagi ahli keluarga,bahagia sangat sebab dah rasmi jadi seorang makcik huhuu :-)..cucu sulung pertama keluarga,abah dengan mak memang bahagia sangat, budak kecik ni lah penyeri syawal kami sekeluarga..hehee





Sehari sebelum raya, macam nak patah kaki berjalan seharian shopping raya, beli baju raya pun last minit..memang padan muka, dah takbir raya malam tu baru sampai rumah..insyaAllah panjang umur, raya tahun depan boleh rancang dan buat persediaan dengan lebih baik.semoga bersua kembali pada ramadan yang akan datang,kemanisan ibadah di bulan ramadan itulah yang memberi kegembiraan dan kemerdekaan di hari lebaran kan :-)


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI BUAT SEMUA SAHABAT ALAM MAYA DI MANA PUN ANDA BERADA..SEMOGA KITA SEMUA BEROLEH BERKAT DAN RAHMAT NYA DI BULAN YANG MULIA.


RAMADAN TELAH PERGI ,SYAWAL DIRAIH..MERDEKA DI HAYATI  ^__^

im leaving


posted by BERLINDA IBRAHIM

2 comments


Assalammualaikum wbt..salam sejahtera :-)

Mencuri sedikit masa..update blog usang ku, dengan rasa berat hati menulis ..huhuu
hari ini last day bekerja..memang tidak sabar mahu cuti panjang yahooo..:-D yeah!!..balik kampung (tumpang kampung orang)

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI ..MAAF ZAHIR BATIN



1tahun 7bulan 28hari ..berkhidmat sebagai sales (jual hp buruk ) :-D
wahh..lama juga aku bertahan ar..Alhamdulillah dipermudahkan untuk sampai ke hari ini,
ujian tetap ada di mana-mana..kegembiraan pun sentiasa untuk kita semua :-)
dari LG mobile...ke Sony Ericson..sampailah kita bertiga gila hp sudah kan (aku M Android phone 4.0 ada kah tu nanti ??)

Buat teman seperjuangan Dayson & budak cumil Tasha ..teruskan perjuangan untuk hidup lebih bahagia ..hahaa :-D im gonna miss both of you ...kegilaan kita bertiga tiada tandingannya..huhuu..terima kasih atas segalanya. minta maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki ,halalkan makan minum dan sewaktu dengannya :-)

Terima kasih sebab tolong jaga kedai masa aku pergi solat..hehee ^_^
tak tau lagi bila ada masa update blog usang ku ni..



SALAM AIDILFITRI UNTUK SEMUA.








Perjalanan


posted by BERLINDA IBRAHIM

2 comments

Assalammualaikum..salam sejahtera :-)


Ramadan semakin hampir melabuhkan tirainya,baru sekarang ada peluang update blog usang ni :-) semua orang sibuk nak beraya..bersungguh benar mereka membeli-belah. ehee..:-D semuanya kelihatan sesak di mana-mana..^_^


Sekarang banyak sangat cerita pasal raya ,baju raya,kuih raya,menu raya..alahai tekanan pulak aku mendengarnya.aku apa-apa pun belum ready..baju raya pun belum beli lagi ,kesian.. sekarang tengah hit target memaksimumkan ibadah di akhir-akhir ramadan..yeah!!:-)


Entahlah macam tiada semangat nak beraya tahun ni.. kalau gagal dalam ibadah bulan ramadan macam mana nak merdeka untuk raya  huhuu..


Kegiatan 'skodeng' blog sahabat2 lain sudah semakin berkurang..memang tiada masa sangat nak buat blogwalking, rindu serindunya...^_^ apa boleh buat, masa tidak mengizinkan..


Oh ya, minggu lepas punya cerita..lama benar diri ni tak berjalan ronda-ronda kota raya cheahh.. :-D ada urusan cop mengecop pergi JPN , orang sibuk shopping raya , aku pulak sibuk berurusan sini sana.sempat lagi kena perli " nah..ingat senang nak masuk U" ..ehee senyum saja lah ..


Jauh perjalanan luas pengalaman :-) kongsi cerita sikit ..walaupun berjalan sendirian, tapi cukup memuaskan..paling best dapat solat berjemaah di masjid :-) lepas tue dapat berkenalan dengan seorang kakak ..pertemuan cukup bermakna ^_^ dapat suntikan semangat daripada kakak tue..Alhamdulillah, Allah jualah yang mengatur pertemuan ini walaupun sekejap..


Gambar dibawah ni diambil sepanjang perjalanan ku berurusan ..hehee


Mini putrajaya KK bah..


Masjid dekat bangunan persekutuan 

Ni lah bangunan paling tinggi di area KK ..(nampak macma rendah ja kan?):-D
the Tourist :-)


Selesai urusan dekat bangunan tinggi ..turun bawah lepak sorang2 bawah pokok ni ,macam pokok berhantu jak kan..:-D

Pokok berhantu hehee, .syiok sendiri, snap gambar sembarang jak..:-D


Ntah buang tebiat duduk sorang2..:-D


Mereka lalu..^_^ saya lambai tangan tapi xkena layan :D


tuuuu dia bandar KK


on the way pergi masjid bandaraya  sebelum solat asar ^_^




Nie lah kakak teman ku lepak di masjid bandaraya ^_^
seorang lecturer ,dan bakal cikgu juga..^_^










Wassalam ..