.

.

Meraih diri sendiri^_^


posted by BERLINDA IBRAHIM on

5 comments



Assalammualaikum wbt..


Perasaan dilanda rasa hiba..Ntahlah, lepas 'dating' dengan Dia, baru terasa lega..
ok..post ni  sebenarnya untuk hari esok tapi memandangkan rumah tiada wifi, saya buat entri untuk diri sendiri malam ni..huhu ^_^


"Happy Birthday" ..itulah wish saya rasa paling simple setiap kali orang birthday kan.
sudah cukup untuk menggembirakan bagi orang yang menyambut tarikh kelahirannya.
kalau zaman sekolah saya, sudah menjadi 'trend' untuk kenakan orang birthday ni..
apalagi kalau pelajar hostel..(boleh dianggap juga satu pembaziran) sudah menjadi asam garam kehidupan pelajar asrama..disimbah air, tepung, telur..dibuatnya kita macam 'roti' pulak:-D..dalam diam saya rindu kenangan itu. 


Teringat satu pengalaman masa form 4 tidak silap,saya rasa itulah pengalaman yang paling teruk yang saya pernah lalui dikenakan kawan-kawan.lepas saja masa study petang di aspuri ..habis kepala ku dihumban dengan telur,lepas telur dihentam pulak dengan tepung..:-D habis badan ku basah kuyup disiram air satu baldi..terpaksa menyorok dalam loker bilik study dengan keadaan basah kuyup bercampur bauh telur dan tepung.
ya Allah..saya dikejar macam budak-budak( memang budak pun):-D walhal sudah besar panjang..geng kami ni memang agak kebudak-budakan.hahaa..:-D walaupun kami ada warden,kami buat aspuri macam rumah kami sendiri..(itulah yang sebaiknya:-D) kebetulan pula warden kami yang sangat penyayang orangnya,cukup memahami 'kenakalan' kami anak-anaknya..memang wajarlah dia mendapat gelaran 'Bonda Aspuri'.:-) terima kasih buat Ustazah.Rahmah Omar ali..


Memang tidak dinafikan zaman persekolahan lah antara zaman paling menyeronokkan.
start saya dilantik timb.pengawas aspuri masa form 4..banyak sangat benda yang kena belajar..orang cakap ke arah yang lebih 'matang' lah konon.huh..menjaga beratus 'anak orang' termasuk juga senior-senior dengan ragam tersendiri.saya pun masih tertanya-tanya mengapa saya dipilih untuk menjadi pemegang jawatan itu.iya..walaupun skopnya nampak kecil tapi beban atau tanggungjawab kami cukup mencabar.sukar saya luahkan disini. Allah jualah yang tentukan semua ini..itulah hakikatnya^_^ Alhamdulillah ..sejak itu saya banyak berubah dan merubah diri sendiri.kebetulan ada  sedikit basic kepimpinan setelah menganggotai PRS (pembimbing rakan sebaya) sedikit sebanyak membantu "Pimpin diri sendiri dahulu,barulah pimpin orang lain"..


Saya rasa cukup bertuah sebab dibimbing oleh barisan senior-senior atau mantan pegawas asrama yang hebat-hebat.selain itu mendapat tunjuk ajar dan nasihat daripada guru-guru yang cukup dedikasi.huh..saya rindukan saat-saat itu, saya banyak dididik oleh kehidupan di asrama.disitulah jugalah baru saya mengenal ISLAM dengan lebih dekat..jiwa dan roh saya seakan-akan tertinggal disana.sehinggakan mak dengan ayah saya bertanya.." kenapa jarang sangat balik rumah bila ada cuti sekolah''..?:-) sibuk dengan pelbagai aktiviti sampai lupa nak balik rumah..ntahlah saya lebih selesa duduk di asrama,sebab solat saya lebih terjaga, boleh solat berjemaah, bersukan..dan macam-macam lagi aktiviti kami buat di asrama..itu yang jarang balik rumah.bukan tidak sayang rumah, siapa yang tidak sayang keluarga kan? (bukan itu jadi persoalan)..:-)


Kalau nak diceritakan background family panjang lebar lah pulak nanti..


Terima kasih buat insan yang cukup memahami,menyanyangi dan sabar melayani  kenakalan ku..(nakal sikit,tidak banyak)  akak dan sis cukup bersabar hehee..:-D mereka  sudah buat saya macam adik kandung sendiri ..ada hikmah juga saya tiada seorang kakak.kasih sayang seorang kakak jauh bezanya dengan kasih sayang seorang abang..(kontrol macho jak lebih)...hahaa..:-D 
tapi saya tahu bukan semua abang macam tu..Allah tahu apa yang terbaik untuk kita^_^


Pejam celik pejam celik..im already 21 ..huhuu, boleh mengundi sudah:-D Alhamdulilah..tidak ternilai apalagi dihitung nikmat Nya..semoga 'dewasa' ini saya boleh mempertingkatkan lagi keimanan dan ketaqwaan kepada Nya..sungguh!! saya perlu banyak perbaiki diri ini..kepada mak, ayah dan seluruh ahli keluarga...tanggungjawab seorang anak tidak akan luput sampai ke liang lahat.apalagi 'tanggungjawab' hamba kepada Tuhannya..saya masih sangat jauh..InsyaAllah semoga dipermudahkan oleh Nya jalan kesitu.amin..anda dijemput membantu juga hehee..^_^


Terima kasih buat kamu yang masih mengingati diri ku..
(buat apa orang mau ingat kau berR..:-D)
kepada sahaba-sahabat dan juga semua kawan-kawan..
terima kasih semuanya ya^__________^


Aspuri kami yang tercinta



5 comments