.

.

Jangan begitu bah::.


posted by BERLINDA IBRAHIM on

4 comments



Assalammualaikum w.b.t..dan salam sejahtera^_^


AMARAN.. INI BUKAN ISU POLITIK ATAU PERKAUMAN! 


Saya cuba menulis dengan gaya bahasa orang sabah..style kami konon:D 
rasanya bagi kami (orang di sini) cepat belajar,'tangkap' atau faham apa pun loghat dari seberang sana (semenanjung/borneo sarawak).Mungkin juga disebabkan pengaruh media atau filem2 melayu kita ni..mana ada filem dari orang sabah kan?ada tapi tidak banyak hehee..tapi kalau artis dari sabah memang banyak:-D .Yang aku pelik bila (kami nie) cakap sabah, loghat sendiri..ada pulak orang ketawa,eh? kenapa pula rasa lucu dengan kami,sedangkan kami boleh terima apa jua bahasa atau bangsa tidak kesa lah datangnya dari mana..kami ok jak bah:-)
kepada orang sabah..jangan lupa daratan sudah ..hihii


Sebagai contoh:-D ...(promote sabah sikit)
Disini kami ada ramai bangsa dan keturunan..paling 'famous' orang kadazan dusun, orang cakap mereka 'pure' orang borneo sabah.hehee..lain-lain ada Rungus, suluk, bajau(ada sama, ubian,laut)bugis,bisaya,brunei,tidung,sungai,iranun dan lain-lain...(kalau ada yg tidak tersenarai minta maaf) ini berdasarkan pengetahuan saya sahaja..:-) ada banyak lagi sebenarnya..boleh research sendiri:-D


***************
Teringat pula masa di Kem PLKN dulu, sanaa.. dekat Kem Bawah Bayu tuaran:-D,1st day para pelatih mendaftar,kami budak sabah memang awal sampai,kebetulan masa saya sampai di kem, satu blok tu sudah penuh.terpaksa masuk blok yang baru,blok sebelah memang full dan semuanya datang dari pelosok negeri sabah.kami ada beberapa orang saja dari sabah menghuni blok baru tu.rombongan pelatih dari semenanjung tiba petang tu,then masuk blok kami..hurmm memang nampak sangatlah 'berpuak2'.senyum pun tidak apalagi bertegur sapa.memang lah, kan baru 1st day..rilek2 dulu:-D
2nd day..Komander kami marah -_-" lepas itu baru buat rombakan penghuni blok.kasi campur-campur :-D..biasa tidak biasa lain cerita.


Setelah selang beberapa minggu barulah ok sikit:-) 
mereka pun belajar menyesuaikan diri di tempat kami:-)belajar sikit-sikit bahasa sabah, memang tidak dinafikan ada suara-suara sumbang,yang mengatakan kami (orang sabah) ni macam 'tinggal atas pokok lah', 'bahasa tidak sopan', 'ketinggalan zaman'..macam-macam lagi lah..:-D biasalah tue asam garam kehidupan kita yang berbilang bangsa..hehee
"kau..kau..aku..aku.." memang kalau didengar agak kurang sopan,cuma (itu) sudah jadi budaya percakapan kami disini..cakap dengan parent pun 'aku2'..hehee..sebaik-baiknya, cakap 'saya' lah kan..sopan sikit orang bilang bah kan.
**************
Biasanya orang yang tinggal sekitar pusat bandar,macam KK (kota kinabalu)..
bahasanya tidak sepekat orang kadazan dusun yang tinggal di daerah jauh dari KK seperti ranau,kota marudu,tambunan dan lain-lain^_^..dan kami disini memang faham antara satu sama lain,kami tidak kisah berkawan dengan orang bukan seagama, apalagi berlainan bangsa..menerima seadanya:-) sebab itu jarang sangat berlaku isu-isu perkauman disini.
best juga bah belajar loghat orang kadazan dusun^_^..


Kami lagi happy kalau ada kawan cina,india, atau 'mix blood' yang lain hehee..
Bab-bab perkauman ni memang sangat sensitif..kebanyakan sekolah disini pun 50/50 bilangan muslim dan non muslim..kecuali sekolah berasrama penuh (agama)..
Jarang sekali didengar 'debat2' pasal agama ni atau perkauman disini..kalau ikut pengalaman saya disekolah.di asrama pun hidup sebumbung ..kami menghormati kepercayaan masing-masing..
selalunya para pendakwah ni memang buat aktiviti senyap2..bagi menghormati agama orang lain.


Bagi pendapat saya, mana-mana agama atau kepercayaan pun tidak mahu dikutuk,dihina..apalagi direndah2kan, saya rasa Islam pun tidak pernah menyuruh kita bermusuh-musuhan dan kutuk-mengutuk ni dan agama lain pun begitu kan?Iman dan islam itu letaknya pada hati tulus dan suci..^_^ orang lain boleh menilai kita daripada segala tindak tanduk dan tutur kata kita sendiri.terpulang kepada diri dimana kita letakkan ISLAM itu sebenarnya. jangan negatif2 ok!:-) kita semua orang baik-baik kan...
huhuu..tiada niat pun nak tunjuk pandai..(siapalah aku) cuma blog ini jadi tempat 'melepaskan' segala idea2 dalam kepala ni..hehee 


ok balik cerita asal..
istilah "bah"..kadang saya ketawa sendiri kalau dengar orang yang baru belajar cakap sabah, 'suka hati'  buat ayat sendiri..Bah..bah..bah..semua ayat dipakaikannya 'bah':-D
trade mark lagu stacy.." kenapa bah kau berubah"..aca jak tu..


suka kamu lah bah..hehee tapi jangan sampai jadi macam dalam gambar ni


by pakcik google^_^
Siapa mahu perkara macam ni berlaku ?? tiada bah kan..oleh itu mari sama2 wujudkan kedamaian hehee..
Jangan pernah wujudkan sentimen-sentimen buruk yang boleh menggugat kepercayaan dan ikatan kasih sayang sesama manusia,tidak kiralah sealiran dengan kita ataupun tidak.termasuklah kawan sendiri hehee..respect each other kan?..ceawahhh..
isu2 politik saya tidak main OK..saya hanya seorang remaja dan rakyat sejati Malaysia...huhuu^_^ tidak pro mana2 pihak..


huhuu..aku fikir (kalau guna bahasa sendiri atau bahasa rojak nanti susah orang 'translet' blog saya) hahaa..mana tahu ada tourist datang buat lawatan sambil belajar di blog aku...huhuu perasan:-D


Done! entri ini hanya untuk mengisi ruangan blog dan ruangan minda bersama...
renung-renungkan dan selamat beramal..




p/s: Perkongsian ilmu dan pendapat secara berhemah dan berhikmah..
       







4 comments