.

.

Archive for 2011-06

Bulan Baru..


posted by BERLINDA IBRAHIM on

No comments


Bismillahirahmannirahim...

Assalammualaikum wbt...

Penghujung bulan Jun,esok datang pula bulan baru ,begitu pantas masa berlalu mahu tidak mahu, kita sudah pun menghabiskan masa atau umur genap setengah pada ketika ini.di tahun 2011..apakah kesudahannya pada diri ?

Tepuk dada sendiri, Mengakui kelemahan diri yang tidak pandai mengatur dan mengurus masa sendiri. Jadi saya rasa tidak layak bercakap soal masa kepada orang lain.cermin diri sendiri dahulu...Masa terbuang begitu saja,akhirnya membelenggu diri sendiri.keterbatasan yang kita ada..sukar sekali untuk bercakap kelemahan yang ada pada diri apalagi bercakap soal orang lain.memang tidak patut dan tidak wajar bagi saya.

Tiada masa untuk mengkritik sana sini,sekarang..esok lusa ,entah masih ada kah lagi untuk kita? cukup untuk kita bermusahabah diri ketika ini lagi baik jikalau berterusan insya’Allah.berapa peratus sangat kita mengingatkan diri soal kehidupan di akhirat kelak,ingat mati,ingat neraka?..banyak sangat ingat dunia begini lah jadinya.tahniah buat anda sahabat-sahabat yang sentiasa berdamping dengan majlis-majlis ilmu, bersama orang-orang soleh sekurang-kurangnya ada juga orang yang mengingatkan masa lalai dan menegur kesilapan atau kesalahan.

Terasa sangat kerendahan diri apabila berada dikalangan orang-orang yang berilmu.lidah terus jadi keluh,sepatah pun terasa berat untuk diucapkan.seolah-olah ada orang yang  mengawal lidah ini..apabila kita suka bercakap tentang kebaikan, secara automatik kita akan benci pada kejahatan.apabila kita selalu mengingatkan orang tentang ilmu ,secara tidak lansung juga kita cintakan ilmu itu.bodoh sombong namanya kalau bercakap banyak tentang sesuatu walhal kita sendiri kurang tahu dan kurang faham bukan?

Kalau sukar untuk melenturkan ego ,lebih baik diam saja..ketidaksempurnaan iman,diakui semua orang,tapi kita mampu berusaha untuk memperbaikinya..untuk menjadikannya lebih baik walaupun tidak sempurna.jarang sekali orang mengakui dirinya sempurna iman..setakat ini saya belum pernah dengar.cara kita semua berbeza..pengalaman hidup kita pun tidak sama, bagaimana mengenal baik buruk sesuatu itu.semua orang ada cerita tersendiri..yang pasti tetap berhikmah.

Belajar untuk menerima kekurangan atau keburukan orang lain, memang sukar bagi saya sendiri, huh..saya masih berusaha untuk perbaiki kelemahan itu ,repair mana-mana yang patut..banyak sudah yang berkarat, sebelum bertambah karatnya lagi  baik service awal-awal selagi mampu.minta bantuan mana-mana untuk service mana yang patut..kepada siapa?kita tentukan sendiri..

Keep Blogging!


posted by BERLINDA IBRAHIM on ,

2 comments

Bismillahirrahmannirahim...


Assalammualaikum wbt..


Sudah menjadi rutin kaki-kaki blog untuk meng'update setiap post, setiap hari,setiap minggu atau sebulan sekali.minat semakin mendalam dalam dunia blog walaupun tidak sehebat orang lain.tapi masih mampu mencernah idea-idea disini, berkongsi ilmu dan pendapat mahupun cerita-cerita baru..tidak kesalah ada orang baca atau tidak, tapi bagi empunya blog satu kepuasan dapat buat entri walaupun mengarut..:-D


Tapi bukan semua orang macam tue,ada orang menulis dalam blog dengan penuh berhemah dan berhikmah.setiap orang ada objektif masing-masing..saya pun masih mentah dalam dunia penulisan blog.apalagi dalam memberi idea-idea bernas, tapi namanya juga kita pemilik blog, jadi suka hati tuan punya badan nak buat apa dengan blognya kan?..hehee orang berilmu ada berpesan setiap apa yang kita tulis atau sampaikan semuanya akan disoal di hari pembalasan kelak.makanya kena berhati-hati..^_^





Nota Tengah malam::.


posted by BERLINDA IBRAHIM on

2 comments



Bismillahirahmanirrahim....

Mata masih tidak mahu dilelapkan, menyendiri dalam bilik berteman bunyi kipas dan alunan lagu iktiraf.

Entah rasa rindu seperti ini jarang sekali menerpa..sudah beberapa hari ‘bercuti’. mudah sungguh hati tercemar dalam keadaan begini.terkena lagi dengan orang cepat lalai macma aku.itu yang selalu kena muhasabah..’mengasingkan’ diri daripada dunia luar memikirkan hal dunia yang tiada kesudahannya.

Alhamdulillah merasa juga sedikit nikmat menjaga ibadah..tidak apa walaupun sedikit  tetapi berterusan dan berkekalan.insyaAllah..setiap masa aku cuba manfaatkan dengan menambah ilmu dari semua sudut ilmu.cukup berbaloi..daripada banyak-banyak benda yang pernah aku buat selama ini.terasa diri sangat-sangat kerdil dan hina diantara semua..

Alhamdulillah dada terasa sedikit lapang..Jarang sekali berbual panjang dengan abah..selalunya lepas balik kerja masa di ruang tamu amat terhad,apalagi masa menonton tv.malam ni rajin pula abah berkongsi cerita kisah silamnya..^_^ sambil kami menonton tv sama-sama.Tidak sangka hati ini tersentuh oleh bicara  si adik2 ku  yang celik dalam forum ‘Kasih Ayah’ tadi.mahu saja aku suruh abah ketuk kepala anak yang keras kepala macam aku ni.tanpa segan silu ..boleh2 aku teriak ,terima kasih ayah.:’) kegembiraan seorang ayah hanya tegambar daripada senyumannya.al fatihah buat sahabat-sahabat yang sudah 
kehilangan seorang ayah.tidak tergambar kedukaan kalian.

Mata turut berkaca malu pula aku menangis depan tv huhuu,ucapan tadi sampai ke hati,menusuk ke dalam jiwa.terima lasih ayah..menjaga,mendidik dan sabar dengan karenah kami adik beradik.jauh sekali kami dipanggil anak soleh dan solehah..anak yang baik?mungkin iya mungkin tidak..terasa sangat tidak layak melabelkan diri seorang anak yang ‘baik’.insyaAllah ayah mak..berkat doa kalian..semoga kami menjadi anak-anak yang taat:’)

Sempat telinga ini mendengar luahan abah tadi...’’tidak payah susah-susah belikan kami apa-apa,cukuplah kamu jadi anak yang baik dan Berjaya nanti’’ tangan terus jadi lemah ketika sedang memicit-micit badan mak yang sudah lena/masih mendengar perbualan aku dengan abah di ruang tamu.Mak memang alert  semua perkara kan?

Ya Allah jauhkan aku daripada menjadi anak derhaka,nauzubillah.’’bisik hati ini.semoga kami menjadi anak-anak soleh dan solehah,Berjaya dengan restu dan berkat daripada mak dan abah.ameen..

Mahu tidak mahu mata kena paksa untuk dilelapkan..besok pagi kena turun kerja.sudah pukul 1.41 pagi..

Selamat beristirehat hati,jiwa dan minda...seluruh anggota pancaindera...

Selamat malam.. -_-


Nota Kedamaian


posted by BERLINDA IBRAHIM on

No comments


Bismillahirrahmanirahim...


Melepaskan rasa lelah..menikmati rasa syukur..


Alhamdulillah...


Lepaskan segala kekusutan di minda dan jiwa...


Buang segala masalah..mari bermuhasabah...


Astagfirullah...


hembusan nafas kebebasan ..ketenangan..


Rasai nikmat Tuhan disekeliling kita...











Nota ohMalaysia!


posted by BERLINDA IBRAHIM on , ,

No comments



Bismillahirahmannirahim...


Assalammualaikum...


Sudah menjadi rutin kita,setiap hari sebelum atau selepas bekerja..
membaca,menonton mahupun memerhati perkembangan isu semasa di setiap lorong-lorong informasi yang ada..kalau cerita politik jarang sekali yang 'menyedapkan' jiwa dan telinga yang mendengar.apalagi kalau di depan mata..siapa suka kepada perbalahan?
mahu tidak mahu,emosi kita terjebak sama..(jarang benar ada orang yang jenis 'no felling" ni :-D) letakkan 'felling' di tempat yang betul^_^
tidak tahu dimana hendak letak di diri, siapa yang betul dan siapa pula yang salah?? memang lumrah politik dunia yang memang tiada penghujungnya,itulah hakikat yang kita kena terima.


Pada fikiran ku itu semua memang buang masa,banyak lagi komitmen yang saya perlu usaha dan selesaikan.biarlah orang kata apa,saya tetap mahu bersuara,sebagai cernaan ilmu saja.
ada sesetengah pihak bersuara,remaja perlu belajar dan tahu selok belok tentang politik. kerana remaja sekarang akan menjadi pemimpin di masa akan datang.iya semua orang tahu itu..tidak akan ada manusia kekal hidup di dunia ini.emo sendiri..-_-" Allah sudah cukup mengatur dan tetapkan kehidupan kita dengan begitu sempurna.
macam mana nak jadi pemimpin kepada orang lain,sedangkan diri sendiri huru hara apalagi terfikir mahu memimpin negara..huh,fikir keadaan diri sendiri dan keluarga dahulu bah kan^_^ sama-sama mencari sinar kebahagian dalam Islam.memang kena betulkan diri dulu ni nampaknya.


Sudah..sudahlah..jangan bertengkar lagi, ada cara yang lebih baik dan lebih aman untuk menyuarakan segala permasalahan.bincang baik-baik ok! aduii ..saya pula yang stress,
entahlah.. apa jadi dengan pakcik-pakcik kita ni.tidak kesalah pro mana pihak pun,kalau boleh, tunjukkanlah cara politik yang 'waras' dan guna cara orang 'dewasa'.bila tengok maki memaki pula lah..macam budak kecik! ish ish....Islam tidak pernah ajar kita cara sedemikian rupa.terus terang memang memalukan AGAMA kita, soal agama pun buat tidak kesa apalagi soal maruah bangsa dan negara.seluruh dunia 'tengok'!aik..kalau sudah lihat dan dengar dengan mata kepala sendiri 'bersangka baik' pun susah.ermm saya hanya memerhati sahaja, tidak layak pun mengkritik orang lain:-)


Alhamdulillah diatas nikmat yang Engkau berikan kepada kami.Ya Allah! berikan kami kekuatan untuk menghadapi segala ujian ..ameen^_^ kita wajib bersyukur sebab masih boleh tidur, makan dan minum dengan sempurna, hidup dengan selesa,bekerja,belajar dan juga masih menikmati semua kemudahan yang ada..sendiri mahu ingat.
selepas ini apa pula musibah yang melanda..Wallahualam, 
semoga kita sentiasa beringat dan berpesan-pesan kepda kebaikan dan juga paling penting meningkatkan lagi iman dan taqwa kepada Allah.


semua orang tahu orang yang benar-benar cintakan islam tidak akan terlibat dengan politik kotor.iya bah kan^_^


sahabat-sahabat remaja yang kini sudah berjiwa rakyat hehee,diharap jangan terlampau taksub dengan politik semasa,belum pun kita tahu kebenaran dan kesahihannya,berkobar-kobar sudah hati membentak sini sana..huhuu,dalam tidak sedar ia sudah mencemarkan iman dan kewarasan kita.Islam kan agama indah..mari kita sama-sama tunjukkan keindahannya,kalau bukan kita siapa lagi kan..PEACE No WAR!




p/s: - pencinta kedamaian (bukan mahu tunjuk pandai) ^_^
       - Beringat-ingat,berpesan-pesan
       - mohon tunjuk ajar si cerdik pandai..:-)



Nota Untuk TV AlHijrah


posted by BERLINDA IBRAHIM on ,

No comments



Bismillahirahmanirrahim..

Assalammualaikum wbt..

Alhamdulillah hari ini dapat beristirehat di rumah^_^ Masa lapang diisi dengan sesuatu yang bermanfaat. Belum pun sempat buku dibuka...lepas makan tengah hari tadi,niat mahu habiskan baca buku “La Tahzan” ini saja kesempatan yang baik untuk baca buku.fikirku...

 Walaupun rumah tiada astro,memang jarang tengok tv pun semenjak bekerja ni.Alhamdulillah tv Alhijrah boleh tengok disini.layan sekejap..tapi bukan sekejap jadinya, macam patung pula depan tv:-D apa yang menarik,1st time saya tidak merasa bosan atau mengantuk di depan tv:-) saya mengikuti siaran tv Alhijrah,sejak jam 12 tengah hari tadi..mengikuti rancangan “Madrasah tv AlHijrah” .bagi saya program rancangan seperti inilah yang kita dahagakan.bukannya hidangan rancangan hiburan yang banyak melalaikan.saya mengikuti rancangan setiap madrasah, Al Quran,Akidah, Syariah, dan Akhlak.”thumbs up”!

Tahniah kepada semua kru TV AlHijrah, saya tahu bukan saja seorang yang ‘terharu’ atas kejayaan Tv Islamik ini.dan sudah ramai pun blogger 'khabarkan' tentang hal ini.TV yang  lebih mendidik jiwa dan mendidik minda dan juga iman kita itulah sebaik-baiknya.semoga terus Berjaya dan menyemarakkan lagi Islam tercinta,dengan cara ini kita lebih dekat dengan Allah dan membawa kita kepada islam sebenarnya.

Sejak mula dilancarkan hati saya sudah ‘tersentuh’.walaupun masih baru tapi cukup mantap bagi saya.Disini saya ingin berkongsi sedikit rancangan-rancangan yang menarik di TV AlHijrah ni.Tolong promosi sikit^_^ Perbincangan isu semasa yang menarik dalam “Assalammualaikum” , ada pula “khidmat Syariah” memang berinfomasi. “ejen halal’ pun ada..”Studio Mualaf “ program dakwah yang kreatif..telefilem yang disajikan untuk penonton memang yang ‘baik-baik’ saja. insyaAllah menjaga kita dari dosa, drama korea pun ada..huhuu.lagi..lagi..ada segmen “Misteri alam melayu” memang semua orang patut tengok ni, supaya menghakis ilmu-ilmu syirik dan khurafat dalam kalangan masyrakat kita.menyedarkan apa yang terpesong!Berita pun bebas dari unsur-unsur negatif.semoga berterusan ..insyaAllah.

Bayak lagi yang best sebenarnya, lagi best dari Astro Oasis ..hehee walaupun tiada Imam2 muda yang hensyem tu.bukan itu kita mahu tengok sebenarnya..Ilmu itu yang penting, iya bah kan..:-) Mari kita sama-sama menyokong TV AlHijrah.. 

Segalanya Bermula Disini..^_^ AlHijrah tv kita...untuk semua..AlHijrah ( menyumbang suara sumbang) hehee...

All the Best untuk TV Al Hijrah^_^ 

Nota Kerja..


posted by BERLINDA IBRAHIM on , ,

2 comments

by pakcik google.


Bismillahirahmanirrahhim...


Assalammualaikum wbt..
Kesibukan melanda, terasa lenguh pula kaki dan lutut berdiri berjam lamanya.
kiranya teringin juga mahu tukar opsyen kerja.penat pula buat kerja sales.
dimana lagi aku mencari lorong-lorong kerja baru..?
sedangkan orang lain yang punya degree/diploma berlambak di luar sana mencari ruang kerja.tapi masih belum ada peluang bekerja.Pokoknya,kalau mahu kerja,kadang-kadang terpaksa lupakan soal kelesaan dan minat sendiri:-)


Apa pun peluang kerja di depan mata kena ambil tanpa banyak soal.fikirku ..
teringat 1st time masuk kerja, manager train seminggu,memang perah otak!bekerja di  sebuah 'concept store' handphone,terpaksa jugalah diri ni di 'konsep'kan:-D setiap pekerjaan pun ada cabarannya yang tersendiri.walaupun kerja kita orang nampak senang atau mudah,diri kita sendiri saja yang faham:-) 
ramai dikalangan kita yang menjadi  penganggur yang 'berjaya' ketika ini, disebabkan terlalu memilih kerja,sentiasa meletakkan status diri sendiri hanya layak di tempat-tempat yang tertentu sahaja.positifku..bukan semua orang berfikiran sedemikian rupa kan:-)


Hanya kerana ada segulung ijazah dan diploma mahupun sijil, kebanyakan kita selalu letakkan 'target' untuk bekerja dalam sektor kerajaan atau bekerja di syarikat-syarikat besar dengan alasan lebih menjamin masa depan walhal apa-apa pun jenis pekerjaan (jangan saja pekerjaan yang HARAM) seseorang itu boleh berjaya ke tahap yang lebih tinggi seperti yang diimpikan semua orang,yang penting memberi komitmen sepenuhnya terhadap kerja yang dilakukan sekarang.ceahh..perli diri sendiri nampak:-D
tidak perlu lagi banyak berdalih, seolah-olah kelulusan yang dipegang dijadikan 'ego' yang sukar diluturkan.hakikatnya Allah telah mengatur hidup kita dengan sempurna, cuma kita yang suka pilih jalan pintas,asal mudah,senang,tidak penat..dihujung jalan harapan kita sendiri yang punah.


Bila aku difikirkan semula, memang berat hati tinggalkan tempat kerja.Rasullah dan isteri baginda saidatina khadijah 'sales person' juga kan^_^ sedapkan hati sendiri:-)
kita buat kerja apa pun kena ikhlas, walaupun ada tekanan, hilang mood dan pelbagai lagi masalah.semestinya penat itu tetap ada..hehee, Bos pun penat bah fikir itu ini..apalagi kita sebagai orang bawahan,alhamdulillah juga dapat company yang memahami 'tuntutan' seorang muslim.insyaAllah ibadah tidak terabai..


time to rest..





Nota usang


posted by BERLINDA IBRAHIM on , , ,

2 comments



Bismillahirahmannirahim...


Assalammualaikum wbt...


Menghelah nafas yang panjang...saat ini dada baru terasa lapang, lapang sedikit daripada kesibukan kerja, dan kesibukan merayau dalam kota alam maya ^_^ sudah banyak post yang tertunggak, lapuk menjadi draft dalam simpanan blog usang ni. ada saja penghalang yang datang kalau tidak pun,idea hilang begitu sahaja..terbantut dek akal yang fikirkan masalah itu ini.


Alhamdulilah..Dia beri kelapangan,dan terasa segar pula menaip ni:-)  
rutin ku hanya sibuk dengan kerja..lain? rajin menjenguk blog kalian..ehee baca artikel-artikel yang best-best.sungguh..ia bermanfaat untuk minda dan jiwa..memupuk rasa cinta kepada Allah,memupuk rasa sayang kepada Rasullah. menghargai ukhwah dan paling penting membawa kita sentiasa kepada ke arah kebaikan bersama dunia dan akhirat.di rumah masa untuk beristirehat..sekali sekala jadi ulat buku di rumah, itu yang bagusnya kalau tiada wifi/broadband di rumah..:-D


Kadang-kadang terasa hipokrit pula apabila menulis dalam blog ini,bercerita tentang iman dan islam. malu sendiri..tapi itu semua bisikan-bisikan syaitan laknatullah! apa saja 'kenikmatan' kita rasa tentang iman dan islam sepatutnya kita semarakkan lagi, sebarkan dan biarlah semua orang tahu bertapa nikmatnya apabila berada dalam iman dan islam (Semoga terpelihara daripada sifat-sifat mazmumah) tidak semestinya kita perlu belajar agama tinggi-tinggi baru merasa 'nikmat' kasih sayang yang lebih dekat dengan ALLAH. aku tidak pernah ditarbiyah,belajar Islam sangat 'basic' ..aku tidak pernah merasa bagaimana rasanya dididik dengan cara Islam.mari sama-sama mencari 'nikmat' itu..usaha memang tidak boleh sikit-sikit,maka hasilnya pun sikit-sikit.aku tahu bagaimana rasanya, begitu parah menjauhkanNya. setiap insan ada ujian dan cabaran hidup masing-masing.tiada siapa boleh pertikaikan itu.


Alhamdulillah,bersykur tidak terhingga..semuanya hidayah datangnya dari Allah, mendidik aku dengan cara yang berbeza,terlalu banyak ujian untuk sampai ke jalan ini.setiap orang ada pengalaman masing-masing, cerita suka dan duka.kadang terasa diri seolah-olah seorang mualaf yang baru saja mengenal islam secara dekat.sungguh-sungguh aku kata disini, perkongsian ilmu banyak membantu aku.tidak kisah dalam bentuk apa pun, terpulang bagaimana kita cara kita praktikkannya dalam kehidupan.'copy' yang baik-baik saja.^_^


Merasa tidak layak bercakap tentang agama? ya..aku jauh sekali dipanggil 'alim', jolokan teman-teman yang lain.biasalah..'remaja', erti 'alim' itu sendiri tidak pernah terlintas untuk dikaji.siapa tidak ingin menjadi orang yang baik-baik? siapa tidak ingin menjadi soleh/solehah?siapa tidak ingin berjaya dunia akhirat? semua orang memang angkat tangan.tapi usaha untuk kesitu?aku ingatkan diri sendiri..semoga terus diberikan kekuatan untuk 'membina' semula cara hidup diri dan keluarga kepada cara hidup yang lebih bermakna dan diredhaiNya.ameen..:-) sama-sama berpimpin menuju ke syurga..InsyaAllah

Nota Pertama


posted by BERLINDA IBRAHIM on , , ,

1 comment

Ketenangan yang tersirat.


Bismillahirahmannirahim...


Semalam aku berfikir panjang..kemana halatuju selepas ini..
sampai bila aku disini??...soalan itu memang buat aku stress..
Mencari kekuatan disebalik kelemahan dan kekurangan diri sendiri..
Jangan tanya apa lagi yang kurang..nanti nafsu yang banyak menjawab..
setitik pun susah sangat difikirkan,padahal itu juga nikmat dari Nya..
rasa banyak sangat yang 'spoil' hari ini...
Muhasabah diri banyak-banyak..itu yang terbaik.


Hari ini tukar ''Blog title''..Entah dari mana datangnya idea "Nota ilmu jalanan''.
title yang dulu?.."All About Life" aku malu sendiri, setelah berbulan-bulan aku habiskan masa bersama blog ini.baru perasan..title itu memang tidak sesuai untuk blog usang ku ini.sejak mula berjinak-jinak dalam dunia blog ni tiada hati pun untuk buat post dalam bahasa orang putih yang diagung-agung sekarang.aku sendiri rasa 'bodoh' bila cuba menulis dalam bahasa inggeris, fikir juga kelemahan diri sendiri yang tidak menguasai subjek itu sejak di bangku sekolah..setakat level 'oklah'..faham dan menulis memang payah sangat nak mengayat.BM jugalah yang terbaek!^_^ bahasa jiwa bangsa..ceahh:-D


Ok! akhirnya..terciptanya "Nota Ilmu jalanan". bisik hati ku ..(ok ngam lah tue) lagipun perkongsian dalam blog ini bukan dalam bentuk formal..aku bukanlah sehebat blogger lain  yang berilmu tinggi, berstatus siswi/siswazah..apa pun aku kagum kehebatan mereka pada pena-pena dakwah ni.kegeligahan otak blogger yang pandai 'explore' blog sehingga boleh  menjadi seorang blogger yang berjaya,dihormati dan dikenali ramai orang. walaupun hanya di alam maya..aku belajar blog ini pun atas ehsan manager ku yang baik hati,tolong ajar buat blog ni.rata-rata kawan-kawan aku memang tidak minat berblog:-)
belajar sikit-sikit..sahabat-sahabat blogger juga banyak membantu,dengan macam-macam tutorial..kamu memang terbaik! dengan artikel-artikel yang menarik,kreatif dan paling penting ialah perkongisan ilmu yang bermanfaat dunia akhirat.Cun!


Kewujudan blog usang ini diharap boleh membantu aku untuk terus mencatat nota-nota yang baik dan berguna untuk diri sendiri dan juga orang lain  sebagai diari ilmu perkongsian bersama..tidak pula terfikir untuk jadikan blog in sebagai tempat luahan rasa.insyaAllah tidak..disini hanya tempat aku mencurahkan idea-idea lapuk yang aku kutip sepanjang perjalanan hidup ini bergelar seorang insan, hamba kepada Nya dan juga mengisi masa lapang remajaku..kalau diizinkan Nya sehingga ke usia tua ..ameen.


Tiada duka yang abadi..macam opick cakap^_^


Semoga diberikan kekuatan untuk istiqomah di jalan ini,
kadang rasa keseorangan,tapi apa boleh buat mereka juga perlukan aku.
kalau bukan aku siapa lagi.Never give up! chayoo..chayooo:-D
Teringin juga ada orang tolong tengok-tengokkan aku, tegur dan ingatkan aku selalu.
tapi yang berlaku adalah sebaliknya..sedapkan hati sendiri ( kau yang terpilih ) ^_^


Dengan ini rasmilah "Nota Ilmu Jalanan" ..hehehe

















Update!!


posted by BERLINDA IBRAHIM on ,

No comments

 Assalammualaikum ...

Ini 1st Entri untuk bulan Jun, entri pembukaan untuk post seterusnya..^_^
blog ini agak terbiar..memang sengaja dibiarkan, tuan punya blog ni sangat sibuk dengan rutin hariannya ..kerja..kerja..kerjaa...entah sampai bila.

Kalau sudah jadi blogger..memang tidak senang kalau tengok blognya asyik entri yang sama saja.walaupun entri nampak 'kosong'.tapi bagi seorang blogger satu kepuasan bila blog dapat diupdate dengan entri baru..bagi pendapat saya:-) 
saya sibuk baca entri blog sahabat blogger yang lain, blog sendiri sepi.^_^

Kesibukan bekerja..pergi kenduri kendara, urusan itu ini.terkena lagi dengan orang tidak pandai mengurus masa dengan baik macam saya ni.kelihatannya semua ok tapi yang berlaku adalah sebaliknya, di tempat kerja rutin tetap sama ..jadi sales person,terpaksa berjumpa dengan pelbagai ragam manusia dengan macam-macam karena.apalagi duduk di kaunter service point, tahan emosi,kontrol jiwa lah hendaknya..:-D si 'iman' juga penyelamat setia ..

ok. cuci mata sekejap..

Masa akad nikah..( macam mana lah perasaan time ni arr)
Team nasyid..eh bukan, ni group berzanji..sepakat membawa berkat:-)


selamat pengantin baru^_^



akhirnya ke jinjang pelamin juga..




team potong memotong..cun,go green!:-D
Ni group nasyid sebenar...:-D
Sedondon gitu..^_^ Maroon !


Walaupun penat,terpaksa bersengkang mata dan kurang tidur tapi kepuasan tetap ada. cukup gembira dapat menyumbang sedikit tenaga.Menjayakan walimah keluarga..^_^
Mengeratkan lagi silahturrahim...memang susah sangat jumpa saudara mara,kenduri kendara ni lah peluang untuk jumpa semua orang...padahal bukan jauh pun, naik bas tambang seringgit pun sampai sudah:-D Al maklumlah semua sibuk dengan aktiviti masing-masing.

Semua orang mengimpikan keluarga bahagia, kesejahteraan rumah tangga, keakraban saudara mara.tiada sesiapa pun yang mahu tengok sebuah keluarga porak peranda..
kalau boleh jauhkan lah diri kita daripada buruk sangka..think positif bah kan^_^


Insafi Diri


posted by BERLINDA IBRAHIM on

No comments



Segalanya berkisar tentang kehidupan ini...


Bagaimana kita berdepan dengan benda atau perkara yang kita tidak suka..
serius ..ia akan mempengaruhi segala tindak tanduk sendiri..
sehingga orang lain pun perasan.kau kenapa?
tiada..diam lagi bagus kan.
rasa bersalah juga kalau kita buat orang tertanya-tanya..
menanti jawapan ..akhirnya tidak berkesudahan.


Diri dipaksa melelapkan mata..memang payah.
hati sedikit gusar..apa yang berlaku dengan diri sendiri sebenarnya..
Extend masa untuk luangkan bersama Dia..jauh lebih bermanfaat..
Wake up!!!..bermonolog sendirian..


Fikir ..fikir..dan Muhasabah diri..
perangai hari ini sangat teruk..huhh...
mencari ketenangan hati? tidak payah cakap di sini..
sendiri mahu ingat..


Sendiri mahu ingat..mana jalan putih mana jalan hitam..


carilah..dimana pun, di celah-celah dan lorong-lorong kehidupan..


Orang yang sentiasa ingat pada Tuhannya...adalah orang paling bahagia..
tiada siapa boleh menafikan itu..


Wallahualam..