.

.

Archive for 2011-08

Salam Aidilfitri & Salam Merdeka


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum wbt ..Salam sejahtera :-)


31 Ogos 2011..Buat seluruh warga malaysia, selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke-54 semoga kita terus maju jaya untuk kehidupan lebih harmoni dan aman damai ^_^ 
Bahang kemerdekaan macam tidak terasa..al maklumlah semua orang sibuk nak beraya, pergi mana-mana pun ada lagu raya..selalunya bulan kemerdekaan boleh dengar lagu-lagu patriotik kan?..ehehee :-D






Alhamdulillah..ku panjatkan syukur pada-Nya atas limpahan rahmat kurniaanNya,memberi kami kegembiraan yang tidak terhitung nilainya.raya tahun ni memang meriah, buat pertama kalinya setelah bertahum-tahun tidak berkumpul sekeluarga..sebab jarang abang bercuti raya di sabah..selalunya dia beraya di KL,raya  kota lah katakan ;-)


Bukan itu saja tahun ni bertambah lagi ahli keluarga,bahagia sangat sebab dah rasmi jadi seorang makcik huhuu :-)..cucu sulung pertama keluarga,abah dengan mak memang bahagia sangat, budak kecik ni lah penyeri syawal kami sekeluarga..hehee





Sehari sebelum raya, macam nak patah kaki berjalan seharian shopping raya, beli baju raya pun last minit..memang padan muka, dah takbir raya malam tu baru sampai rumah..insyaAllah panjang umur, raya tahun depan boleh rancang dan buat persediaan dengan lebih baik.semoga bersua kembali pada ramadan yang akan datang,kemanisan ibadah di bulan ramadan itulah yang memberi kegembiraan dan kemerdekaan di hari lebaran kan :-)


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI BUAT SEMUA SAHABAT ALAM MAYA DI MANA PUN ANDA BERADA..SEMOGA KITA SEMUA BEROLEH BERKAT DAN RAHMAT NYA DI BULAN YANG MULIA.


RAMADAN TELAH PERGI ,SYAWAL DIRAIH..MERDEKA DI HAYATI  ^__^

im leaving


posted by BERLINDA IBRAHIM

2 comments


Assalammualaikum wbt..salam sejahtera :-)

Mencuri sedikit masa..update blog usang ku, dengan rasa berat hati menulis ..huhuu
hari ini last day bekerja..memang tidak sabar mahu cuti panjang yahooo..:-D yeah!!..balik kampung (tumpang kampung orang)

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI ..MAAF ZAHIR BATIN



1tahun 7bulan 28hari ..berkhidmat sebagai sales (jual hp buruk ) :-D
wahh..lama juga aku bertahan ar..Alhamdulillah dipermudahkan untuk sampai ke hari ini,
ujian tetap ada di mana-mana..kegembiraan pun sentiasa untuk kita semua :-)
dari LG mobile...ke Sony Ericson..sampailah kita bertiga gila hp sudah kan (aku M Android phone 4.0 ada kah tu nanti ??)

Buat teman seperjuangan Dayson & budak cumil Tasha ..teruskan perjuangan untuk hidup lebih bahagia ..hahaa :-D im gonna miss both of you ...kegilaan kita bertiga tiada tandingannya..huhuu..terima kasih atas segalanya. minta maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki ,halalkan makan minum dan sewaktu dengannya :-)

Terima kasih sebab tolong jaga kedai masa aku pergi solat..hehee ^_^
tak tau lagi bila ada masa update blog usang ku ni..



SALAM AIDILFITRI UNTUK SEMUA.








Perjalanan


posted by BERLINDA IBRAHIM

2 comments

Assalammualaikum..salam sejahtera :-)


Ramadan semakin hampir melabuhkan tirainya,baru sekarang ada peluang update blog usang ni :-) semua orang sibuk nak beraya..bersungguh benar mereka membeli-belah. ehee..:-D semuanya kelihatan sesak di mana-mana..^_^


Sekarang banyak sangat cerita pasal raya ,baju raya,kuih raya,menu raya..alahai tekanan pulak aku mendengarnya.aku apa-apa pun belum ready..baju raya pun belum beli lagi ,kesian.. sekarang tengah hit target memaksimumkan ibadah di akhir-akhir ramadan..yeah!!:-)


Entahlah macam tiada semangat nak beraya tahun ni.. kalau gagal dalam ibadah bulan ramadan macam mana nak merdeka untuk raya  huhuu..


Kegiatan 'skodeng' blog sahabat2 lain sudah semakin berkurang..memang tiada masa sangat nak buat blogwalking, rindu serindunya...^_^ apa boleh buat, masa tidak mengizinkan..


Oh ya, minggu lepas punya cerita..lama benar diri ni tak berjalan ronda-ronda kota raya cheahh.. :-D ada urusan cop mengecop pergi JPN , orang sibuk shopping raya , aku pulak sibuk berurusan sini sana.sempat lagi kena perli " nah..ingat senang nak masuk U" ..ehee senyum saja lah ..


Jauh perjalanan luas pengalaman :-) kongsi cerita sikit ..walaupun berjalan sendirian, tapi cukup memuaskan..paling best dapat solat berjemaah di masjid :-) lepas tue dapat berkenalan dengan seorang kakak ..pertemuan cukup bermakna ^_^ dapat suntikan semangat daripada kakak tue..Alhamdulillah, Allah jualah yang mengatur pertemuan ini walaupun sekejap..


Gambar dibawah ni diambil sepanjang perjalanan ku berurusan ..hehee


Mini putrajaya KK bah..


Masjid dekat bangunan persekutuan 

Ni lah bangunan paling tinggi di area KK ..(nampak macma rendah ja kan?):-D
the Tourist :-)


Selesai urusan dekat bangunan tinggi ..turun bawah lepak sorang2 bawah pokok ni ,macam pokok berhantu jak kan..:-D

Pokok berhantu hehee, .syiok sendiri, snap gambar sembarang jak..:-D


Ntah buang tebiat duduk sorang2..:-D


Mereka lalu..^_^ saya lambai tangan tapi xkena layan :D


tuuuu dia bandar KK


on the way pergi masjid bandaraya  sebelum solat asar ^_^




Nie lah kakak teman ku lepak di masjid bandaraya ^_^
seorang lecturer ,dan bakal cikgu juga..^_^










Wassalam ..































Motivasi Diri


posted by BERLINDA IBRAHIM on , ,

1 comment



Assalammualaikum wbt..Salam sejahtera ^_^


Kesempatan masa yang ada,yeahh...blog terus! :-D 
Bulan mulia, bulan bahagia, bulan barakah...pastinya yang baik2 saja.insyaAllah ...
sebelum masuk kerja tadi ..dengar radio ikim, memang favorite setiap hari rabu bersama prof.Muhaya, rasanya bukan saya seorang saja yang menjadi pendengar setia rancangan ni..
motivasi yang prof sampaikan memang sangat berkesan kepada setiap yang mendengar..kepada diri yang memang kurang ilmu ni,terasa kerdil sangat2..:-(




Malu dengan diri sendiri mengaku baik..huhuu, hanya Allah yang tahu macam mana nakal ku dulu..itu cerita lama, semua orang ada kisah masing2..kalau nak bercerita disini,sungguh aku tidak sanggup :-D cover line...


Kita buka lembaran baru...yang berlalu tetap berlalu,semoga menjadi pengajaran dan pedoman untuk kita menjadi insan yang lebih baik ...insyaAllah, prof.Muhaya cakap tadi,cara yang paling bagus untuk mengelak daripada dosa adalah dengan mengingati mati..terharu juga, mendegar panggilan daripada pendengar ikim tadi sampai tersedu2 dalam talian,semoga hidayah bersama kita semua..amin:-)


Macam mana payah sekali pun kena teruskan juga berubah kerana Allah,bukan untuk manusia..bukan untuk nama, tiada apa-apa pun yang boleh dibanggakan..usaha ini masih sangat sedikit, terlalu sedikit..jika dibanding banyaknya dosa dan kesilapan kita lakukan:'-( Astagfirulllahalazim...


Berubah untuk menjadi 'baik' memang tidak mudah..paksa diri sendiri pun tidak apa, untuk diri sendiri juga pulangannya..cuma kena 'bersabar'.. bukan sedikit,tapi banyak. aku tahu macam mana rasanya dunia indah tapi dalam 'kegelapan'..Alhamdulillah Allah masih sayang dengan aku, masih sayang kita semua..Dia terlalu SAYANG sudah.sampai kita pun tidak sedar diri..ego dengan tuhan, sombong pada kebaikan..huh! 


Semoga terus diberikan kekuatan untuk meninggalkan kehidupan yang kononnya dikatakan 'indah' ..tapi hati dan jiwa meronta kesakitan..aku banyak belajar daripada kehidupan ini, mahupun kehidupan orang lain..jangan pura-pura butakan mata hati kita. 


Pesan Prof.Muhaya tadi jangan suka amalkan 3M : Mengeluh, Merungut dan Menyesal.
tidak apa kalau menyesal dengan dosa dan bertaubat kepada Nya :-)
jangan kita termasuk dalam golongan orang yang rugi..amin^_^ 

Salam Ramadan Al- Mubarak


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments


Bismillahirahmannirrahim..
Assalammualaikum wbt....


Alhamdulillah..insyaAllah semoga dimanfaatkan keluangan masa yang diberikan.m
Selamat menjalani ibadah puasa kepada semua sahabat-sahabat dan saudara seislam ku sekalian alam..


Wahh..sudah lama tidak ketemu ^__^ apa khabar ? memang rindu sangat buat blogwalking..


Blog usang ku memang terbiar..sudah lama tidak mencoret sesuatu disini..apakan daya kekangan masa, sangat terhad untuk buat semua perkara dalam satu masa..huhuu terkena dengan diri yang tidak cermat mengurus masa..

Alhamdulillah nampaknya membaca cara paling berkesan untuk menghapuskan rasa boring..kini  istilah "boring'' sudah berjaya dihapuskan..sememangnya bulan ramadan terasa sangat berbeza dengan bulan-bulan yang lain..yang sentiasa buat diriku teruja..kebaikan itu sentiasa rasa dekat dengan hati dan jiwa kita..betul bah kan??:-)


Semoga kita semua dalam redha Nya..beroleh berkat dalam setiap ibadah yang dilakukan.amin
tidak tahu lagi masih ada kah ramadan untuk kita tahun depan..