.

.

Archive for 2011-12

Soal Hati!


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum ..salam sejahtera :-)


 Sejak kebelakangan ni cuaca memang tidak berapa bagus. hujan berterusan, mendung dihari petang. mood pun seakan-akan mengikut rentak cuaca malam ni huhuu..mencari kekuatan disebalik kelemahan diri. tentunya pada Dia jua ku mohon kekuatan..sememangnya Dia tidak pernah jauh dan tidak akan sesekali meninggalkan kita kan ? :')




Bicara soal hati ..huhuu jiwang lah pulak :-D soalnya memang hati ni pun.
Tiada orang yang no feeling kan? namanya juga kita ni manusia yang ada akal, hati dan perasaan. Itu jugalah membezakan kita daripada makhluk ciptaan Tuhan yang lain.


Rasa kecewa itu memang normal bagi kita semua, walaupun kita tidak suka akan 'rasanya' .Ianya tetap akan ada dan dialami oleh semua orang,tiada yang terkecuali! kita jadikan ia sebagai cabaran dan ujian kehidupan.Dan untuk mengatasi rasa kecewa itu memerlukan  kekuatan dalaman yang kuat kan? soal fizikalnya lain lagi..semuanya bermula dari HATI.


HATI inilah yang perlu kita jaga sebaik mungkin,terpulang caranya bagaimana, semua orang ada cara dan fahaman tersendiri.Soal HATI kita jangan tanya orang lain.macam mana kita mahu menjaga hati sendiri begitu jugalah harapan setiap orang terhadap hati masing-masing.so..untuk menjaga hati semua orang sememangnya sukar.jadi saya maafkan mereka yang pernah menyakiti hati atau buat hati ini terasa dan kecewa. 'Rasa' ini sungguh membahagiakan :-) maafkan semua orang. maafkan saya juga ehehee ..:-) 


 Insya'Allah semuanya akan baik-baik saja :-) sandarkan hati dan harapan pada Nya. itu yang terbaik, jangan pernah letakkan harapan setinggi gunung kepada namanya Manusia. untuk dijadikan sandaran hati sangat berisiko tinggi..iya kah? :-) kita hadapinya dengan senyuman dan IMAN ^__^ Wallahualam..


La Tahzan ...semoga ketenangan HATI milik kita :-)

Observation


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum..Salam sejahtera 


Semoga ketenangan dan kebahagian milik kita bersama, insyaAllah.
meluang sedikit masa menulis disini, mood macam nak share something ;-)
sejak kebelakangan ini emosi agak kurang stabil mungkin disebabkan banyak sangat yang mahu difikirkan, merancang hidup yang tidak confirm ni kan..hidup yang kita tidak tahu panjang pendeknya..Wallahualam :-)

Final exam itu adalah salah satu beban yang ada sekarang, siapa tidak risau kan ?
terpulang kepada seseorang itu macam mana mahu menguruskan tekanan masing2 :-) dan setiap orang ada cara tersendiri untuk mengatasinya. Agak gementar sebenarnya ..budak kurang pandai + budak baru lah katakan yang bakal menempuh exam peringkat universiti. padahal ini bukan kali pertama kita melalui exam kan..hehee~ 

Merasa diri sangat bagus atau lebih baik daripada orang lain? fuhh..jangan dipelihara sifat ini :-D bahaya untuk hati ..kadang perkara tu kita tidak sedar pun.warning untuk diri sendiri yang sering alpa ini. kalau susah mendengar nasihat dan peringatan diri sendiri apalagi peringatan daripada orang lain kan.keadaan kita sungguh menjengkelkan dengan perangai bongkak dan takhbur! Nauzubillah semoga kita dipelihara daripada sifat2 mazmumah (yang tercelah).siapa suka kan ? Allah lagi tak suka!
mungkin semua orang ada pengalaman berjumpa dengan orang yang berperangai macam ni kan? secara automatik kita pun rasa kurang selesa dalam bahasa kasarnya 'Menyampah":-D
itu yang kena banyak muhasabah diri..heee~ sendiri mau ingat !

Lecterur kami pernah cakap kita ni kena banyak observation terhadap keadaan sekeliling termasuklah dengan diri sendiri.Sejujurnya melalui cara ini juga saya mengenal islam itu sendiri,selain melalui pembelajaran formal di sekolah, saya lebih banyak menilai dan memerhati islam itu diaplikasikan secara tidak lansung dalam kehidupan kita seharian dan juga cuba memahami bagaimana orang yang berada disekeliling dan juga disamping kita mengamalkannya.sememangnya ISLAM itu ada di mana2 kan^_^ itu bagi pendapat saya :-)
kadang sesuatu ilmu itu tidak semestinya kita belajar secara formal, learn from human behavior.


All is well ^_^ 



Diam!


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments


Bila berdiam diri banyak benda yang difikirkan.Ada hikmah..bukan suka-suka diam kan.Suka macam mana pun nak bercakap kalau tiada siapa-siapa nak dengar buat apa.takkan nak cakap sorang-sorang kan?? Diam..senyap sepi sekelilingku..Ternyata semua orang tengah dibuai mimpi..tapi...spoil!!
Jiran kampung tengah sedap berkaraoke..ada orang nak mendirikan masjid lagi,Alhamdulillah.. musim cuti ni memang meriah orang majlis sana sini..faham-fahamlah tak boleh nak kata apa..sudah jadi habit orang kita..asal ada majlis karaoke teruss..asal karoeke ada majlis..hehee~
Diam lagi..sebenarnya banyak sangat benda nak kata tapi tak tahu nak explain orang putih cakap huhuu~..memang failed aku mengayat! Orang yang banyak pengalaman memang banyak cerita , semua pun ada..itu adalah satu kelebihan kita ‘bersosial’ dengan masyarakat luar..tepuk dahi  sendiri. “-_- banyak lagi kau kena belajar!
Diselubungi rasa sunyi ..itulah islam suruh banyak kita dating dengan Dia. Ada saja alasan..kena lagi! Rindu juga sebenarnya..fuhh tak boleh cakap lebih-lebih.sendiri mahu ingat beb!
Berbagai jenis dan manusia ada disekeliling kita,hitam putih..colourfull  pun ada. Susah nak faham kan? Setinggi mana pun ilmu kita pelajari ..hati manusia ni lah juga yang kita susah nak kenali.except  kita power! Konon :-D
...........à aku
Cubalah untuk mengerti hidup ini..akhirat susah kau nanti!
L tidak dinafikan ..mengapa aku sering lupa! “
Cubalah cari sahabat-sahabat yang selalu ingatkan kau pada Pencipta!
L