.

.

Archive for 2011-01


posted by BERLINDA IBRAHIM on

No comments

Salam...


Lama tak update blog ku ..^_^ konon..
sebelum mata ku terlelap..sebelum jasad dan roh ku terpisah...
aku maafkan semua orang ,dan harap kamu semua maafkan salah silap ku juga..
sebelum tu nak coretkan sesuatu..diari minda dan hati ku..cyeahh..^_^

kelmarin baru saja menghabiskan buku "CUKUPKAH SEKADAR NIAT" hasil karya Mohd.Hairi Nonchi..:-) yang kini menjadi seorang pendidik, graduan UMS  tak silap aku:-)



Baca Buku....
emm..itu lah rutin ku beberapa hari yang lepas..sebab laptop ku bercuti ..;-D
dah ada pantang larang baru di tempat kerja ..
'dilarang on laptop jumaat, sabtu dan ahad.."maka cuti lah blog,FB dan sewaktu dengannya..hehee..
tapi memang dah lama baca buku ni..tapi baca semula untuk pemahaman yang lebih baik:-)
sebab aku ni memang pelupa dan memang kena selalu di ingatkan..


Buku ni memang best..walaupun pengarangnya masih baru dalam dunia penulisan..
tapi isi kandungan buku ni cukup mendalam ..membawa ku berfikir secara kritis dan serius untuk menjadi seorang hamba Nya..dengan berpandukan al-Quran dan Sunnah Rasullah..
melalui hadis-hadis sahih dan ayat2 al-quran..berguru dengan buku tidak salah..tapi kena ada seseorang yang boleh membimbing dan tempat kita bertanya ke arah jalan yang benar-benar diredhai oleh Allah ..
islam itu cukup mudah dan sempurna terpulang kepada diri sendiri sejauh mana kita mencari dan mengenalinya


sudah berazam ni..setiap bulan kena beli bahan bacaan..kalau online banyak sangat gangguan hihii..
harap2 boleh ditunaikan ..^_^ untuk mendidik hati dan jiwa yang kosong ni..


huhh..siapalah aku di sisiNya...
kadang rasa malu untuk bercakap soal agama ..masih terlalu banyak yang belum aku pelajari,
ilmu pun baru sejemput,..tapi keadaan itu juga selalu mendesak aku. teringin juga ada sahabat-sahabat yang boleh membimbing dan menegur ku..tapi keadaan ku pula sebaliknya..Huhh..
pesan guruku..tidak mudah untuk kita membawa orang ke arah kebaikan ..kena sabar dan beristiqamah...




disebabkan itu juga ..aku masih pertahankan ,walaupun aku serba kekurangan..
aku akan terus mencari sehingga hujung nyawa ku insyAllah..aku akan cari jalan itu..
aku akan bawa bersama keluarga,rakan-rakan ku untuk mengenal apa itu ISLAM!


ISLAM THE BEST WAY FOR OUR LIFE..tiada yang lebih hebat dari itu


ALLAH pasti akan bantu aku.^_^




all th best BERLINDA IBRAHIM^__^

aku sayang mata ku..


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

aku sayang mata ku ini ..:-)
TERIMA KASIH YA ALLAH..





kejadian semalam buat aku betul-betul rasa takut...
bukan nak mengeluh..mata ku tak sesempurna mata orang lain..
aku hanya bergantung kepada mata kanan ku ni..


dipendekkan kisah***


8 tahun yang lalu ...
doktor kata .."minta maaf, kami tak boleh buat apa-apa untuk bantu mata kiri awak'
...saraf mata sebelah dah mati,so you kena jaga mata sebelah baik-baik"..
huh..waktu itu aku masih budak mentah, yang tak tahu apa-apa..
walaupun dah 13tahun...kira masih budak lah :-)
sekadar memandang ke arah doktor tu dan mendengar..


orang cakap 'no feeling' lah konon..mak pula memandang ku dengan mata yang berkaca..
tersentuh pula hati kecil ku.."mak..jangan menangis..tiada apa-apa juga ni'
kata si anak..yang masih belum mengerti apa-apa..
itu kisah yang 8 tahun yang lalu..****


kali terakhir buat pemeriksaan mata 4 tahun yang lalu..masa tu aku form5
baru terasa sedih bila melihat dengan mata sendiri, putih saja semua sarafnya..
bila doktor tu tunjukkan di monitornya..memang tiada perubahan apa-apa
jatuh air mata jernih ku tanpa segan silu di depan doktor itu..
sampai lah sekrang tidak pernah jumpa lagi doktor pakar yang 'hensyem' tu..
sempat lagi...hehee...^__^


selalu ingatkan diri..bersyukurlah,sekurang-kurangnya aku diberi penglihatan olehNya
walau hanya dengan sebelah mata..banyak lagi nikmat yang Dia bagi kepada ku yang tidak terhitung  nilainya sampai bila-bila..


semalam punya cerita***


semalam bukan kali pertama..mata ku sakit sangat-_-"..
nak buka mata pun susah ..pedih sangat-sangat..
sakit kepala pun ada dibuatnya..
inilah padahnya kalau depan laptop siang malam..
lepas ni kena makan lobak banyak-banyak:-D nasihat Dr ku..


fuhh..terasa gelapnya dunia..baru ku tahu perasaan orang buta...


Hargai MAtA kita..(@_@)


Aku sayang mata ku..





tension!!


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Bila kerja..ada jak salahku yang di cari..
kadang-kadang sampai rasa mau putus asa...
aku sabar jak...



kesempurnaan jak yang diutamakan..
bila buat salah sikit dah kena tegur panjang berjelah...
begitulah hakikatnya jadi orang bawahan...


terpaksa mengalah ..minta maaf pun macam tiada makna..
apa pun ...aku berserah..berusaha sebaik yang mungkin untuk puaskan hati semua orang..
jangan jak pula lupa tanggungjawab pada Nya..
kerja ku ,ibadah ku juga..:-)


"Masalah tidak akan terpisah dengan setiap makluk hidup yang bernama manusia. Oleh demikian, cari altenatif penyelesaian yang positif kepada masalah dalam diri sendiri agar anda mampu teruskan kehidupan yang berjaya dan berguna di masa depan. Jangan sesekali mengambil jalan mudah dan negatif kelak ia merosakkan diri anda."


kata-kata kaunselor ku..^_^

Android??


posted by BERLINDA IBRAHIM on

5 comments




sedikit perkongsian tentang dunia masa kini..hehee..
memandangkan kerja ku semua tentang Handphone ..
jadi hari ini mau post berkenaan "operating system"..(OS)
tapi banyak-banyak OS..saya paling suka dengan Android ..

Android ni dibawah kuasa atau naungan Google Company ..
selain android OS ,ada banyak lagi OS yang digunakan dalam perisian semua jenis telefon.
contohnya macam Symbian OS, Windows, iPhone OS, Bada semua OS ni antara yang 'famous' juga lah..yang juga diguna pakai oleh Nokia,sony ericson, samsung , motorola, iPhone dan brand Handphone yang lain-lain..

iPhone memang terkenal dengan aplikasi yang menarik dan 'touch screen'
yang 'smooth' ..orang cakap memang bestlah iPhone ni..
tapi sekarang iPhone ada saingan baru ..iaitu Android,

iPhone vs. Android Showdown: Which Phone Is Best for Power Users?


boleh masuk link di atas untuk mengetahui lebih lanjut tentang kebaikan android dan banding bezanya dengan iPhone..***

Bagi saya Android memang best hehee..sebab Android boleh dapat dengan harga berpatutan..terutamanya bagi seorang remaja macam saya..:-D
dalam masa yang sama boleh terokai pelbagai jenis aplikasi Android ..
memang berbaloi...macam-macam ada..:-)

sekarang kebanyakan model handphone yang keluar menggunakan OS Android..
begitu juga lah LG mobile di tempat kerja ku..
yang bestnya kami boleh main handphone Android puas-puas..
tahun lepas kami cuma ada Android version 1.5..boleh tahan juga..
application pn banyak cuma tidak boleh buat 'Bluetooth transfer file'..
'processor' pn agak slow ..setimpal harganya juga:-D

sekarang kami ada Android version 2.2 ..
dengan harga serendah RM899 sahaja ..;-)
model LG P500 Optimus one

Kalau tidak suka Brand LG , Sony pn ada Android, HTC, Samsung, Motorola..
^____^ 

Ada masa datang lah ke LG Mobile 1Borneo, 2nd Floor..
area panggung GSC ..dekat dengan Starbuck coffe.
****promote****:-)






Risau keadaan Hati..


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments



  

Assalammualaikum...dan salam sejahtera...^_^


saja mau update BloG ku ni:-)..
Lama tidak post apa2..banyak benda yang berlaku ..
tapi tidak terasa pulak nak bercerita panjang..


"keluhan hati".."-_-
Huh lama tidak pergi majlis2 ilmu..
rasanya aku dah berapa minggu aku tidak baca Mengaji..


Hati aku tidak sihat..Hati aku tidak sihat..Hati aku tidak sihat..(-_-')


patutlah rasa macam tidak selesa..
tedetik pula di hati ku ***..bagaimana pulak perasaan orang,
yang tidak pedulikan solatnya..tidak peduli akan maksiat 
ataupun dosa-dosa yang dilakukan..??
itulah kegelapan hati namanya'..
Hanya Dia yang Tahu..


Memang tidak ada manusia yang mengakui dia bersih dari segala dosa..
mungkin ada yang orang yang mampu mengatakan bahawa dirinya orang baik-baik..
walhal sebaliknya...
^_^ tapi apa pun kita kena berfikiran positif,jangan selalu buruk sangka..


apa yang kita lihat atau dengar anggap saja sebagai pengajaran ..
untuk kita jadi seorang insan yang terbaik di muka bumi ini..
ceawahhhhhhhh......




***think.....
ada banyak lagi cara untuk kita mengaut "pahala"..
dah 12jam dpn laptop..rajin2 pi tengok or baca apa yang berfaedah untuk hati ..
dan juga minda..


****kena muhasabah diri selalu ni****











** Salam rindu buat sahabat2 seperjuangan dulu...
aku merindui kalian semua...



Cerita Baru bermula..


posted by BERLINDA IBRAHIM on

No comments

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang


Alhamdulillah ..masih lagi aku diberikan kesempatan ini..
masih lagi aku bernyawa..
masih lagi aku bernafas..
masih lagi aku merasa apa itu gembira , apa itu derita..
masih lagi aku merasa nikmat dunia..
masih diberi kesempatan untuk melihat segalanya..