.

.

Archive for 2017-03

adat cari rezeki


posted by BERLINDA IBRAHIM

No comments

Assalammualaikum..

 Post ni tergantung entah berapa lama.. Kisah yg tak sudah..  Si pencari kerja, si makan gaji,  asalkan kerjanya halal jadi kita on seja!  

Belum pun khatam satu bab kerja..  Dah berdepan dgn manusia2 yg boleh tahan 'hebatnya'. Nama juga pengalaman.. Tak dihadam atau kau yg dihadamnya! 


Hargai masa tenang dan gembira! 

First year bekerja kena jiwa kental beb, jangan bahagia sangat jumpa 'sweet talker', hujung2 cerita terlebih sangat manisnya sehingga kau sendiri tak mampu nak telan.  Kencing manis ahahaha..

Dimaki kau hadam, dipuji syukur alhamdulillah.. Diperli biasalah psycho dimana2, kalau dah bahagia sangat di tempat kerja tu boleh buat kenduri kesyukuran sudah! 
 Belajar daripada kesilapan budak kecil pun tahu! Kalau tak faham tanya.. Kalau tanya banyak kali itu bengap namanya. Kesilapan itu biasa,  tapi jgn selalu sangat. kesilapan yg sikit itulah membawa kepada mala petaka bencana. You can make mistake.. But do not repeat a same mistake! Kalah tak.. Dapatlah label or title tak diredhai hati. Huhuu...

The best boss is when he/she share their own experiences with you,  their target,  their passion.   Tak pasal2 kau akan semangat macam kerja company bapa sendiri ahahaa.. They will make you a great team and family. 

Teman sekerja.. Untung kalau dapat kerja yg tak ramai staff.  So tak risau sangat jumpa org2 plastik ni,  kalau ada pun.. Nak tak nak kau kena hadap juga org tu. From that you will improve your patience, skills of communication, ego's and so on. ATTITUDE akan dibentuk daripada persekitaran kita di rumah, di tempat kerja.. Dan dengan siapa kita berkawan tak gitu... 

Terima kasih untuk attitude yg rajin membaca ^_^

selamat menjadi pekerja cemerlang. 

Sebaik2 manusia adalah orang yang memberi manfaat kepada manusia yang lain. 

Wassalam